Svetlo, zvuk, priestor: festival NEXT uvedie premiéry zahraničných umelcov

V rámci 20. ročníka festivalu súčasnej hudby NEXT, ktorý sa odohráva od 27. novembra do 1. decembra v Bratislave budú môcť diváci zažiť premiéry a adaptácie nových zvukových a multimediálnych predstavení svetových umelcov. Diela vznikli na objednávku A4 – priestoru súčasnej kultúry v rámci európskeho projektu Re-Imagine Europe.
blog

Kompletný program festivalu Next

Tvorivé prepájanie zvuku so svetlom či s priestorom predstavia počas festivalu Lee Gamble, Mariska de Groot, Erik Nyström a Lars Holdhus známy ako TCF –  zahraniční umelci, ktorí prijali zadanie na vytvorenie nového diela alebo jeho špeciálnu adaptáciu. Nové diela vznikli z iniciatívy A4 a v koprodukcii s ďalšími zahraničnými partnermi vďaka viacročnému projektu medzinárodnej umeleckej spolupráce Re-Imagine Europe podporeného Európskou úniou v programe Kreatívna Európa, na ktorom sa A4-ka podieľa spolu s deviatimi ďalšími partnerskými organizáciami a festivalmi. Projekt je zameraný na podporu novej, experimentálnej tvorby, ktorá inovatívne využíva nové technológie v umení, no zároveň aj kriticky reflektuje súčasný spoločenský a technologický vývoj i závažné globálne témy ako migrácia či klimatické zmeny. Projekt spolufinancuje z verejných zdrojov aj Fond na podporu umenia a Bratislavský samosprávny kraj. “Vďaka projektu európskej spolupráce so zahraničnými partnermi dokážeme už po tretí rok podporiť vznik nových a inšpiratívnych umeleckých projektov, ktoré môžu ďalej cestovať na zahraničné festivaly,” hovorí umelecký riaditeľ A4 a dramaturg Slávo Krekovič.

Výtvory britského zvukového dizajnéra, skladateľa a DJ-a Leeho Gambla sa vymykajú štandardnému žánrovému zaradeniu – od koreňov násťročného DJ-a až po bádanie zvukovej architektúry a abstrakcie počítačovej hudby. Leeho talent pre skúšanie, ohýbanie a pitvanie stereotypických koncepcii elektronického zvuku viedol k albumom pre renomované vydavateľstvá PAN Records a Hyperdub, ako aj k založeniu inovatívnej platformy pre nové hlasy v elektronickej hudbe s názvom UIQ. Gamble sa predstaví 28.11. v A4 v slovenskej premiére a hneď na 10.1-kanálovom 3D zvukovom systéme. Na ňom zahrá dielo, ktoré vzniklo na objednávku partnerského festivalu Elevate z Grazu, doplnené o časti z pripravovaného triptychu Flush Real Pharynx.

Mariska de Groot žije v holandskom Hágu, kde sa venuje tvorbe pôsobivých audiovizuálnych performancií využívajúcich svetlo a zvuk. V novej, kompletnej verzii predstavenia Stirred Mandala, ktorá vznikla počas rezidencie v Bratislave, De Groot skúma optický zvuk a vznik komplexných chaotických štruktúr počas živého predstavenia. Nad performerkou je zavesený reflektor a rotujúce “tónové koleso”, vytvárajúce pod performerkou premenlivý svetelný koberec. Vďaka svetelným senzorom v jej rukách sa svetlo mení na zvuk, súznejúci s optickou ilúziou hypnotických vizuálnych vzorcov. Premiéru si diváci môžu prísť pozrieť do A4 29. novembra.

Švéd Erik Nyström ukončil doktorát na City University London prácou o priestorovom zvuku. Teoretický a technologický background pretavil do elektroakustickej praxe, počítačovej hudby a zvukových inštalácií naplno využívajúcich možnosti automatizovaných, generatívnych procesov. Veľká časť jeho projektov je dizajnovaná pre multikanálový zvukový systém. Pomocou neho zvýrazňuje a prebúdza akustický potenciál priestoru a samotný proces počúvania, ktorý sa následne stáva priam až fyzickým zážitkom. Tak je to aj s čerstvým dielom Intra-action, ktoré je akýmsi stretnutím improvizovanej performance a tzv. agentovými sofvérovými sytémami, v ktorých netradičné syntetické zvuky putujú virtuálnym aj skutočným priestorom. Jedinečná šanca vypočuť si nové dielo sa naskytne 30. novembra v priestore A4.

TCF je pseudonym nórskeho výtvarníka a hudobníka menom Lars Holdhus, ktorý vo svojej tvorbe tematizuje realitu internetového veku. Venuje sa novým technológiám a ich spoločenskému dopadu, ako sú napriklad kryptomeny. Jeho nové koncertné dielo pripravené pre projekt Re-Imagine Europe počas umelcovej bratislavskej rezidencie v A4 je pokračovaním diela, ktoré vzniklo pre Nemecký rozhlas. Využíva softvér na rečovú syntéru a rôzne sofistikované algoritmy. TCF hráva zriedka, ale jeho koncerty bývajú silným zážitkom s futuristickým nádychom. Vystúpenie sa uskutoční 30. novembra v Starej kotolni na Fakulte architektúry STU.