Spomienky Rudolfa von Labana

Divadelný ústav Bratislava pozýva na slávnostnú prezentáciu novej publikácie o významnom slovenskom tanečníkovi, pedagógovi a tanečnom teoretikovi Rudolfovi von Labanovi. Uskutoční sa 23. novembra v Štúdiu 12.

blog

V edícii Svetové divadlo Divadelného ústavu Bratislava vychádza kniha o významnom slovenskom  tanečníkovi, pedagógovi a tanečnom teoretikovi Rudolfovi von Labanovi.

Divadelný ústav Bratislava pozýva na prezentáciu novej knihy: Rudolf von Laban: Život pre tanec. Spomienky. Slávnostná prezentácia publikácie o významnom slovenskom tanečníkovi, pedagógovi a tanečnom teoretikovi Rudolfovi von Labanovi sa uskutoční v piatok 23. novembra 2012 o 17.00 hod. v Štúdiu 12 na Jakubovom námestí 12 v Bratislave.

Počas prezentácie vystúpia hostia Miklós Vojtek a Marta Poláková, ako čestný hosť prijal pozvanie Warren Lamb, žiak Rudolfa Labana. Večer moderuje Maja Hriešik.

Prezentácia publikácie sa uskutoční v rámci programu Medzinárodnej konferencie Laban v Bratislave: Expresivita pohybu = základ komunikácie, ktorá sa koná v dňoch od piatka 23. do nedele 25. novembra 2012 v Štúdiu 12 ako súčasť LabanFest 2012.

Rudolf von Laban Život pre tanec. Spomienky

Bratislavský rodák, tanečník, choreograf, pedagóg a tanečný teoretik Rudolf von Laban (1879 – 1958) je významnou reformátorskou osobnosťou tanca 20. storočia. Tanec ponímal a skúmal v jeho najširších súvislostiach, od kinetiky až po filozofiu. Je vynálezcom systému pohybového zápisu, ktorý sa po ňom nazýva Labanotation.

Laban nás vo svojich Spomienkach sprevádza rôznymi peripetiami až k vrcholu svojej umeleckej dráhy, keď sa stal riaditeľom baletu berlínskej Štátnej opery. Zároveň sa čitateľovi zdôveruje so svojím pohľadom na svet, život a umenie. Úvod napísala znalkyňa Labanovho života Valerie Preston-Dunlopová, ktorá je autorkou doteraz najobsažnejšej monografie o ňom. Autorka spomína aj Labanovu ďalšiu životnú dráhu po emigrácii do Anglicka, keďže jeho autobiografia siaha iba do roku 1935. Približuje čitateľovi Labanovo bohaté, mnohostranné životné dielo, ktorého princípy sa využívajú i v súčasnosti a aj v oblasti mimo tanečného umenia.

Záverečná štúdia Miklósa Vojteka Bratislavské korene Rudolfa von Labana sa venuje raným rokom detstva a dospievania stráveným v rodnom meste. Autor predstavuje kultúrne prostredie vtedajšej Bratislavy – osobnosti, zážitky a podnety, ktoré Labana nasmerovali k tomu, aby celý svoj život zasvätil tancu.

Popri Labanových grafických listoch je kniha aj inak bohato ilustrovaná. Okrem dobových pohľadníc predstavujúcich lokality, ktoré sa viažu k Labanovmu tunajšiemu pobytu, obsahuje aj súkromné rodinné fotografie. Prvýkrát sú zverejnené archívne úradné dokumenty viažuce sa k Labanovej osobe.