SNG otvorila rozsiahlu výstavu z obdobia slovenského štátu

“Je to jedna z najťažších výstav, aké sme kedy pripravovali a otvárame ju vo veľmi komplikovanej dobe,” týmito slovami začala Alexandra Kusá, generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie, tlačovú konferenciu k otvoreniu novej výstavy v SNG s názvom Sen x skutočnosť (Sen verzus skutočnosť) s podtitulom Umenie & propaganda 1939 - 1945.

blog

Autorský kolektív musel odborne pristúpiť k obdobiu, ktoré je a priori odsudzované a patrí mu pohŕdanie a znechutenie slušnej spoločnosti. Výstava návštevníka prevádza rozporuplným obdobím, v ktorom vedľa seba koexistovali kvalitné umelecké diela spolu s nenávistnými plagátmi, často bez toho, aby sa vôbec stretli.

 Božské srdce. 1944. SNG, Bratislava Žiaľ. 1940 – 1941. SNG, Bratislava Protest. 1943 – 1944. SNG, Bratislava

Rozsiahla výstava na dvoch podlažiach Esterházyho paláca mapuje postavenie a premeny podôb a funkcií umenia, vizuálnej kultúry a propagandy v týchto rokoch a vizuálnu kultúru prezentuje v celej žánrovej šírke: maliarstvo, sochárstvo, kresba, grafika, fotografia, film, úžitkové umenie a dizajn.

Výstava nie je iba o umení. Pre niekoho sú vystavované objekty aj predmetmi “neumenia” alebo “nízkeho umenia” a propagandy. Samotný názov výstavy je alúziou na dobový názov zborníka umenia Sen a skutočnosť, ktorý vyšiel v roku 1940 a ktorý vydala mladá nadrealistická generácia umelcov. “Odkazuje na predstavu o novom štáte a skutočnú realitu, z ktorej tento štát vznikol. Sen tu narazil na skutočnosť, ktorá bola tvrdšia ako skala.” hovorí jedna z kurátoriek Katarína Bajcurová.

 Utečenci. 1942. SNG, Bratislava

Okrem toho, že sa výstava rozkladá až na dvoch poschodiach, je aj neobyčajne plná. Obsiahnuté sú tu najrozličnejšie predmety, objekty a exponáty, doplnené nemenej dôležitými textami. Výstava je štruktúrovaná tematicky, zároveň však sleduje istý chronologický rámec. Začína dielami anticipujúcimi vojnovú hrozbu a fašizmus, uzatvára sa Povstaním, resp. dielami, ktoré sa krátko po vojne vysporiadali s režimom. 

 Smrť nacizmu! 1944. Leták. Slovenský národný archív, Bratislava Z prehliadky Hlinkovej mládeže v Trenčíne. Jozef Tiso pri prejave (autor neznámy). 1939. Slovenský národný archív, Bratislava –  Oslavy štátneho sviatku v Bratislave. Na námestí sú zoradení členovia Hlinkovej gardy a slovensk

Výstava je v SNG prístupná do 26. februára 2017. Organizátori pripravili aj bohatý sprievodný program, súčasťou ktorého sú prednášky, kurátorské výklady, workshopy ako aj prehliadka filmov. Sprievodný program si pozrite tu

K výstave pripravuje lab.SNG stránku, ktorá priblíži obdobie slovenského štátu z historického hľadiska. V podobe textov, obrazového a zvukového materiálu budú na nej postupne zverejnené štyri kapitoly – prvá z nich s názvom Na polceste k slovenskému štátu bude sprístupnená 31. októbra 2016. Záujemci sa môžu na tejto stránke už teraz prihlásiť na odber e-mailov, ktoré budú oznamovať zverejnenie jednotlivých kapitol.

 Mŕtvy. 1942. SNG, BratislavaDunajský veľtrh (Bratislava) 1941. Odznak. Káblová továreň, závod Gummon, Bratislava. 40. roky 20. storočia. Slovenské múzeum di Andrej Kováčik). 1940. Plagát. Štátny archív v Banskej Bystrici, Banská Bystrica

Fotografie z vernisáže výstavy

ObrázokObrázokObrázok

ObrázokObrázokObrázok

Katalóg

Výstavu sprevádza rovnomenný 440-stranový katalóg, ktorý mapuje postavenie a premeny podôb a funkcií umenia, vizuálnej kultúry a propagandy v týchto rokoch. Zakúpiť si ho môžete za 21 € v kníhkupectve Ex Libris v SNG alebo v e-shope SNG.

ObrázokObrázokObrázok