Slovenskí umelci nominovaní na Bessie Awards

Dvaja slovenskí umelci získali za tanečné predstavenie Bastard nominácie v rešpektovanej Bessie Awards.

blog

Keď pred dvomi rokmi vyšla nielen na Citylife nenápadná správa Zahrajte si v predstavení! The Painted Bird/Bastard v divadle elledanse, bolo jasné, že ide o zaujímavý medzinárodný projekt ale nie až takých rozmerov.

Bessie Awards (The New York Dance and Performance Awards) bol v The New York Times označený ako „tanečný ekvivalent Oscara“. Udeľuje sa v deviatich kategóriach a už len nominácia je obrovskou poctou.

Tento rok sa v nomináciach objavili dve slovenské mená. V kategórii Vynímočný tanečník (Outstanding performer) slovenský tanečník Jaro Viňarský a v kategórii Vynímočné dielo pre menšie divadlá do 400 ľudí (Outstanding production) newyorský choreograf slovenského pôvodu Pavel Zuštiak.

Obaja umelci získali nominácie za predstavenie Bastard, americko-slovensko-poľskú koprodukciu, na ktorej spolupracovali Stanica Žilina-Záriečie (SK), Inštitút Jerzyho Grotowského (PL), La Mama Etc. (USA)

Sólový tanečný projekt Bastard je prvou časťou trilógie The Painted Bird, ktorá hovorí o témach vykorenenia, premeny a „inakosti“. Je voľne inšpirovaný kontroverznou novelou Jerzyho Kosińského Pomaľované vtáča z roku 1956. V jednej z kapitol hrdina novely stretne muža, ktorý od hnevu pomaľuje vtáča farbou a vypustí späť do kŕdľa, v ktorom je považované za votrelca a doďobané na smrť.

Pavel Zuštiak je choreograf, režisér, tanečník a zvukový dizajnér žijúci v New Yorku. Vyštudoval VŠE v Košiciach, tanečnú tvorbu a produkciu v Kanade a v Amsterdame. V New Yorku založil tanečné divadlo Palissimo, kde pôsobí ako umelecký riaditeľ, režisér a choreograf.

Tanečník a choreograf Jaro Viňarský pôsobil v Prahe a v Bruseli. Dnes žije a tvorí na Slovensku.

V minulosti dostali túto cenu mnohí významní umelci, choreografi alebo tanečníci, napr. William Forsythe, Meredith Monk, Diamanda Galas alebo Pina Bausch. Kompletné nominácie na Bessie Awards 2012–2013 nájdete na dancenyc.org.

zdroj : lidovky, dancenyc