Slovenské filmy na zahraničných festivaloch

Hneď na začiatku roka po uvoľnení embarga na zverejnenie účasti slovenských filmov v programe prestížneho filmového festivalu 42. MFF Rotterdam 2013, sa ukázalo, že slovenský film začína svoju cestu.

blog

Úspechom je predovšetkým výber dvoch slovenských filmov do rotterdamského programu, v januári však budú slovenské filmy uvedené aj v sekciách ďalších významných európskych festivalov.

Už vo štvrtok 17. januára sa začne 24. ročník Filmového festivalu TerstTaliansku, ktorého program tvoria súťaže hraných, krátkych hraných a dokumentárnych filmov, doplnené o ďalšie aktuálne programové sekcie.

Tento rok bude mať Slovensko v Terste zastúpenie v sekcii Walls of Sound, ktorá už piaty rok uvádza hrané a dokumentárne filmy s hudobným motívom, vyprodukované v regióne strednej a východnej Európy. Našu kinematografiu bude na festivale zastupovať dokumentárna hra Marka Šulíka a Jany Bučky Zvonky šťastia o dvoch rómskych príbuzných, ktorých spája obdiv k speváckym hviezdam.

Uvedenie ich filmu za účasti režisérky a kameramana Štefana Bučku na festivale ale nebude jediným. Premietať sa budú aj filmy študentov z bratislavskej VŠMU, ktorí sa festivalu tiež zúčastnia osobne. Snímky Čo pre nás znamená Márie Martiniakovej, Terra Nullius Martiny Frajštákovej a Staré tehly Maxima Melnyka sú zaradené do sekcie Eastweek s podtitulom „nové talenty, veľkí majstri“. Filmový festival Terst potrvá do 23. januára.

Takmer v rovnakom čase sa uskutoční aj 25. MFF Premiers Plans vo Francúzsku, kde bude mať Slovensko zastúpenie v dvoch súťažných sekciách. Festival zameraný na prvé filmy európskych tvorcov má štyri súťaže, rozdelené na celovečerné filmy, krátke filmy, študentské filmy a animované filmy.

Slovenské snímky budú uvedené v súťaži Európske celovečerné hrané filmy, kam organizátori festivalu vybrali debut Mátyása Priklera Ďakujem, dobre, a v súťaži Európske animované filmy, v ktorej bude uvedený film Michaely Čopíkovej Dust and Glitter. MFF Premiers Plans vo francúzskom Angers začne 18. januára a potrvá do 27. januára.

Do programu už u nás medializovaného 42. MFF Rotterdam, ktorý sa začne 23. januára a potrvá do 3. februára, boli vybrané dva nové slovenské celovečerné filmy. V hlavnej súťaži festivalu sa bude o cenu Hivos Tiger Award uchádzať novinka režisérky Miry Fornay Môj pes Killer a v sekcii Bright Future bude uvedený film Ďakujem, dobre Mátyása Priklera.

Oba filmy sa budú v Rotterdame premietať vo svetovej premiére za účasti delegácie tvorcov a po prvom uvedení ich na rotterdamskom festivale čakajú ešte tri projekcie. Ich účasť na festivale v Rotterdame, ktorý predznamenáva možnosť úspechu vybraných filmov do budúcna, je pre slovenskú kinematografiu mimoriadnou udalosťou.

Tento mesiac sa slovenská kinematografia predstaví aj na švédskom festivale 36. MFF Göteborg, ktorý patrí k hlavným filmovým podujatiam v Škandinávii. Na festivale sa bude premietať v sekcii Debuter snímka Až do mesta Aš Ivety Grófovej, ktorá bola nominantom Slovenska na zahraničného Oscara a má za sebou už úspešnú festivalovú púť. Aktuálny ročník MFF Göteborg sa koná od 25. januára do 4. februára.