Projekt 100: filmová prehliadka, ktorá kultivuje diváka

6. septembra sa začne už 18. ročník najväčšej filmovej putovnej prehliadky na Slovensku PROJEKT 100 – 2012.

blog

Potrvá do 31. decembra, zavíta do 36 kamenných kín a filmových klubov a predstaví ďalšiu desiatku výnimočných filmových diel.

Na divákov tentokrát čaká mimoriadne vyvážený a kvalitný výber a môžu sa tešiť aj na jedenásty archívny špeciál. Počas štyroch mesiacov trvania prehliadky si budú môcť pozrieť päticu klasických kinematografických diel, ktoré preveril čas a päticu najnovších filmov významných svetových režisérov.

Projekt 100 sa tento rok bude konať v nasledovných mestách: Bratislava, Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Brezno, Bytča, Dolný Kubín, Handlová, Humenné, Kežmarok, Kremnica, Levice, Lučenec, Malacky, Martin, Modra, Námestovo, Nitra, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Piešťany, Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota, Sereď, Spišská Nová Ves, Šaľa, Trenčín, Trnava, Topoľčany, a Turčianske Teplice.

Kinematografické klenoty: 1922 – 2011

Rozchod Nadera a Simin (2011) vyniesol v roku 2012 iránskemu režisérovi Asgharovi Farhadimu Oscara pre najlepší cudzojazyčný film a vyše 40 ďalších prestížnych ocenení z celého sveta, vrátane troch víťazných sošiek z MFF Berlinale a Zlatého glóbusu pre najlepší zahraničný film.

V tme (2011) – najnovšie dielo poľskej režisérky Agnieszky Holland, ktorá dnes nakrúca veľké medzinárodné koprodukcie v zahraničí, bolo tento rok nominované na cenu Americkej akadémie v rovnakej kategórii ako spomínaný víťaz.

Druhý celovečerný film britského výtvarného umelca a režiséra Steva McQueena Hanba (2011) je postavený na životnom výkone vychádzajúcej hviezdy Michaela Fassbendera (ocenený Volpiho pohárom za najlepší mužský herecký výkon, Cenou FIPRESCI MFF na Benátky 2011, atď.). Ide o tematicky a vizuálne výnimočne naliehavý film so silou generačnej výpovede.

Chlapec na bicykli (2011) – najnovší film slávneho režisérskeho dua, bratov Jeana-Pierra a Luca Dardennovcov – je realisticky nakrúteným príbehom dvanásťročného Cyrila, ktorý na bicykli neúnavne hľadá lásku a pocit spolupatričnosti (Veľká cena poroty na MFF Cannes 2011, Európska filmová cena pre najlepší scenár 2011 a nominácia na Zlatý glóbus pre najlepší zahraničný film 2012).

Päticu súčasných diel uzatvára Čierna Venuša Abdellatifa Kechicheho (2010). Prináša nezvyčajne nakrútenú historickú drámu spracúvajúcu príbeh Saartjie Baartmanovej, africkej otrokyne, ktorá sa v 19. storočí stala smutnou európskou atrakciou (Nominácia na Zlatého leva MFF Benátky 2010).

Tento rok sa do Projektu 100 dostáva ďalšie z významných slovenských diel – Neha slovenského režiséra, scenáristu, pedagóga a herca Martina Šulíka, ktorého dlhoročný osobný prínos slovenskej kinematografii je mimoriadny. Psychologická snímka o milostonom trojuholníku sa stala začiatkom Šulíkovej dlhodobej spolupráce so scenáristom Ondrejom Šulajom, kameramanom Martinom Štrbom a hudobným skladateľom Vladimírom Godárom.

Bohémsky život, ktorý fínsky klasik Aki Kaurismäki nakrútil v roku 1992 je často pokladaný za jeho najsmutnejší a zároveň najvyspelejší a vizuálne najdokonalejší film (Cena FIPRESCI na MFF Berlín 1992). Slovenskí diváci ho uvidia v distribúcii po prvýkrát a na novej 35mm kópii, čo bezpochyby umocní plnohodnotný filmový zážitok.

Plátna kín tento rok rozvlní aj bujarý rytmus diela Emira Kusturicu z roku 1998 Čierna mačka, biely kocúr. Film sa stále teší mimoriadnej priazni divákov po celom svete pre svoju výbušnú neviazanosť, skvelú hudbu a komediálnosť s nefalšovanou atmosférou balkánskeho magického realizmu.

Dnes po celom svete známy ako režisér otváracieho ceremoniálu letných Olympijských hier 2012 Danny Boyle (o.i. Pláž, Milionár z Chatrče, Sunshine), prerazil v roku 1996 ešte ako neznámy tvorca filmom Trainspotting. Predlohu našiel v kultovom románe Irvina Welsha a do filmovej adaptácie sa mu podarilo premietnuť edinburghskú drogovú scénu 80. rokov s autentickou surovosťou, ktorú dokonale vyvážil čiernym humorom, surrealistickými situáciami a skvelým soundtrackom.

A päticu klasík uzavrie majstrovská satira na organizované náboženstvo a radikálne politické ideológie, plná suchého anglického humoru a neopakovateľného nadhľadu, ktorú na divákov v roku 1979 zosnovala skupina britských tvorcov Monty Python. Slovenskí diváci si opäť budú môcť v kinách vychutnať odvážny, sarkastický a sebaironický pohľad na svet v ich spoločnom diele Život Briana (r. Terry Jones).

Projekt 100 prinesie vzácny archívny špeciál

Tento rok uvedie prehliadka bonusový jedenásty titul – jedno z vrcholných diel nemeckého expresionizmu. Upír Nosferatu Fridricha Wilhelma Murnaua mal svetovú premiéru pred deväťdesiatimi rokmi, 5. marca 1922 v Berlíne a aj po bez mála storočí stále šokuje ako najznámejšia metafora rozsievača zla. Milovníci filmového umenia ho na plátne uvidia v zreštaurovanej podobe a vybrané projekcie sa budú konať so živým hudobným sprievodom.

Projekt 100 svojou existenciou podporuje činnosť kamenných kín a filmových klubov, ktoré sú významnou súčasťou kultúrneho dedičstva každej krajiny a privádza divákov späť do týchto kultúrnych stánkov.