Preßburger Klezmer Band nahrávajú nový album s medzinárodným obsadením

Originálne zoskupenie, ktoré sa na slovenskej hudobnej scéne pohybuje už od roku 1995 v uplynulých dňoch začalo s nahrávaním šiesteho albumu s názvom Tants Mit Mir, v slovenskom preklade Tancuj so mnou.

blog

Hudbu Preßburger Klezmer Band netreba domácim poslucháčom predstavovať. Energická kombinácia podmanivo židovskej, balkánskej a orientálnej hudby, ale aj slovenský a cigánsky folklór. To všetko s originálnou esenciou súčasných moderných štýlov radí Preßburger Klezmer Band medzi popredných predstaviteľov európskej scény world music.

Na území bývalého Československa je originálna zostava s bratislavskými koreňmi jasným favoritom vo svojom žánri. K piatim úspešným albumom pribudne skupine Preßburger Klezmer Band v novembri ďalší so zaslúženým prívlastkom “medzinárodný“. Nahrávka vyjde vo vydavateľstve Real Music House a už teraz je jasné, že sa na ňom populárna zostava predstaví vo vrcholovej forme.

Pozvanie zohratej sedemčlennej skupiny totiž prijali hostia zo štyroch krajín. Hviezdny klezmerový klarinetista Merlin Shepherd z Veľkej Británie, akordeónový Balkan expres Miroslav Vuković z Bosny a Hercegoviny, charizmatická srbská speváčka Anita Ribar s talentovaným krajanom Daliborom Martinov na perkusiach a moldavský cimbalista par excellence Marcel Comendant.

Každý z nich si na novinke Preßburger Klezmer Band našiel svoje vlastné miesto. Piesne z Balkánu, tradičný klezmer v pôsobivých aranžmánoch s originálnymi improvizáciami, kombinácia židovských a rusínskych melódií z východu Slovenska a Podkarpatskej Rusi.

Široké žánrové spektrum albumu Tants Mit Mir napovedá, že pripravovaná novinka populárnej formácia prekvapí aj jej najvernejších fanúšikov. Hudobnú produkciu očakávaného slovenského albumu majú na starosti hudobníci Robert Pospiš a Martin Sillay. Obaja spomínaní producenti si dlhodobo zakladajú na zachovaní naturálneho zvuku a hudobnej živelnosti, ktorá vždy bola jedným z najväčších tromfov Preßburger Klezmer Band.

Originálny bude aj krst očakávaného albumu, ktorý sa uskutoční 30. novembra v priestoroch bratislavskej Starej Tržnice. Preßburger Klezmer Band totiž svoju novinku Tants Mit Mir uvedú do života za účasti spomínaných vzácnych hostí.