Pozrite si nový slovenský film Ďakujem, dobre

Do slovenských kín práve prichádza nový slovenský dlhometrážny film Ďakujem, dobre režiséra Mátyása Priklera.

blog

Film sa skladá z troch poviedok a epilógu. Jednotlivé príbehy sa odohrávajú na pozadí súčasnej hospodárskej krízy, ktorá vstupuje do intímnych životov postáv a naostro odhaľuje pokrivené vzťahy, v ktorých žijú.

Prvá poviedka je príbeh lokálneho politika a podnikateľa Miroslava, ktorý sa snaží svojsky riešiť problémy vo vlastnej firme, problémy svojho brata a smútok večne opitej ženy.

Druhá poviedka je o dôchodcovi Bélovi, ktorému náhle zomrie manželka. Napriek tomu, že sa spolu hádali, Béla sa cíti po smrti ženy opustený a sám.

Tretia poviedka je príbeh Attilu, Bélovho syna, ktorý sa bojí o zamestnanie a prichádza aj o rodinu. V snahe o vnútornú harmóniu zabezpečí asi najškaredšie Vianoce sebe, svojej žene Zuze a ich deťom. Hoci chce silou mocou manželstvo zachrániť, poníži sa aj v očiach svojich dvoch detí a s taškami ostáva vymknutý pred dverami vlastného bytu. Metódu, využitú v tomto filme by sme mohli nazvať “obzretie sa okolo seba”. Každý z príbehov je inšpirovaný reálnym životom a film je pozorovaním súčasného sveta, ktorý postupne stráca morálku ale nestráca nádej.

Film bol slávnostne uvedený vo svetovej premiére Medzinárodný fimový festival v Rotterdame v sekcii Bright future.

Námet a scenár: Marek Leščák a Mátyás Prikler

Réžia: Mátyás Prikler

Produkcia: Katarína Krnáčová

Hrajú: Attila Mokos, Miroslav Krobot, Béla Várady, Vladimír Obšil, Zuzana Mauréry, Jana Oľhová, István Olasz, Daniela Pribullová, Ábel Csekes, Barbora Illithová, Xénia Molnár, Milan Vojtela, Anna Ferenczy, Ján Fajnor, Bety K. Majerníková, Tibor Fabó, Éva Bandor, Lajos Vörös, Mária Kácserová, Sándor Terhes, Juraj Johanides, Eva Pavlíková, Jana Majeská, Ján Greššo, Blaho Uhlár, Tibor Tóth, Vít Bednárik, Marek Šulík a ďalší.

Film bol realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálne­ho fondu.

Pozrite si všetky premietacie časy filmu Ďakujem, dobre