Po pirátskych mp3 a fotkách sú na rade texty.

Nájsť text obľúbenej pesničky na internete je väčšinou otázkou pár sekúnd. Je to užitočná služba a málokoho napadne, že sa pozeral na pirátsku stránku.

blog

Ak ste niekedy hľadali texty obľúbenej skladby a zadali do vyhľadávača slovo „lyrics“, podľa Google ste jeden z piatich miliónov ľudí denne. Americká databáza Lyricsseal registruje 212 miliónov ľudí za mesiac, ktorí navštevujú len americké portály s hudobnými textami. To je veľmi veľké číslo a preto sa niet čo čudovať, že textových portálov sú stovky až tisíce.

Má to však háčik a to, že tieto stránky lákajú na licencovaný obsah (texty), na ktorý nemajú licenciu a zároveň zobrazujú platenú reklamu. V princípe je to to isté ako keby niekto posťahoval z internetu mp3jky alebo fotografie s copyrightom, vystavil ich na vlastnej stránke a priložil k nim platené reklamné bannery. Dostal by sa do problémov. Texty skladieb boli v tejto súvislosti často prehliadané a presne tu prichádzajú snahy o zmenu.

Pred niekoľkými dňami americká organizácia National Music Publishers' Association (NMPA), ktorá ochraňuje autorské práva nakladateľov a vydavateľov, vydala výzvu 50 nelicencovaným portálom aby odstránili autorsky chránený obsah, čo v realite znamená aby prestali existovať. NMPA je silný hráč, v minulosti figurovala v súdnych procesoch s Napsterom, Youtube, Kazaa alebo LimeWire, väčšina z nich už neexistuje.

Na uverejňovanie textov sa dá (kúpiť) získať licencia a spomínaný Lyricsseal tvrdí, že ju vlastní iba zhruba polovica lyrics portálov.

Túto aktuálnu kauzu otvoril David Lowery, člen skupiny Camper van Beethoven, ktorý vydal štúdiu so zoznamom 50 najviac „neželaných“ („undesirable“) portálov a asociácia NMPA sa toho chytila.

Niektoré z týchto textových portálov ale predsa len prinášajú pridanú hodnotu. Napríklad hneď na prvom mieste v zozname výzvy je Rap Genius, ktorý sa bráni tým, že oproti ostatným stránkam umožnil svojim čitateľom pridať vysvetlenie jednotlivých textov až na úroveň po riadkoch (veršoch). Tým sa výrazne odlišuje od statických textových portálov tým, že sa zmenil na interaktívnu stránku, poskytujúcu nový zážitok a kam čitatelia hromadne prispievajú. Na otázku, či sú pôvodné texty licencované majitelia neodpovedali ale odkázali, že sa tešia na debatu s vydavateľmi aby vysvetlili túto vec hlbšie.

Základom celého sporu sú samozrejme peniaze. Príjmy z hudby klesajú a autorské organizácie sa snažia túto stratu kompenzovať tam, kde to má legálny základ. V princípe majú pravdu, text je rovnako ako hudba predmet ochrany autorským právom. „Toto nie je kampaň proti blogom, fanúšikovským stránkam alebo textovým serverom, ktoré publikujú texty legálne. Ide o 50 serverov, ktoré hrubo porušujú právo a výrazne sťažujú autorom skladieb možnosť normálne žiť zo svojho remesla“, dodáva NMPA.

zdroje: lidovky.cz, pitchfork, NMPA, LyricSeal