Očakávaný slovenský film aj víťaz Cannes. Projekt 100 má 25 rokov

Najstaršia filmová prehliadka na Slovensku – PROJEKT 100 tento rok prichádza s 25. ročníkom. Okrem toho, že ponúkne silné nové filmy aj archívny titul, prináša tiež niekoľko zmien.

blog

Prehliadka PROJEKT 100 sa po prvý raz uskutočnila v roku 1995, teda symbolicky v roku stého výročia prvého verejného kinematografického predstavenia na svete. Konala sa v Českej republike a na Slovensku. Na Slovensku predstavoval PROJEKT 100 v čase svojho vzniku a v nasledujúcich rokoch doslova záchranný „kotúč“ pre filmové kluby, ktorých existencia bola vážne ohrozená. Pôvodne mal  počas desiatich rokov priniesť spolu 100 filmov, to už však dávno nie je pravda. Projekt sa počas rokov vyvíjal a inak tomu nebude ani pri oslave jeho švrťstoročnice.

Filmová prehliadka sa začne slávnostne 18. septembra a následne bude putovať po celom Slovensku do konca októbra 2019. Hlavný organizátor Asociácia slovenských filmových klubov v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom prinesie tento rok 6 filmových titulov.

Otváracou snímkou PROJEKTU 100 bude očakávaný film Marka Škopa Nech je svetlo. Ten mal svoju svetovú premiéru na prestížnom festivale v Karlových Varoch, odkiaľ si odniesol Zvláštne uznanie od ekumenickej poroty a hlavnú cenu za mužský herecký výkon pre Milana Ondríka. Okrem toho, že bude od 18. septembra putovať po Slovensku, príde 26. septembra aj do širokej kinodistribúcie.  V prehliadke sa okrem slovenskej novinky ale ocitne aj film zo slovenského, respektíve československého archívu. V digitalizovanej podobe bude uvedený Prípad Barnabáš Kos Petra Solana.

                                                                                  - z filmu Parazit -

PROJEKT 100 prináša pravidelne aj filmy zo svetových festivalov. Do výberu sa tento rok dostala krimikomédia z hlavnej súťaže z Cannes – La Gomera Cornelia Porumboia a nebude chýbať ani víťaz tohto festivalu – Parazit Joon Ho Bonga. Ďalším žánrom, ktorý nájdu návštevníci kín v tejto prehliadke bude mysteriózny horor z dielne Petra Stricklanda Také krásne šaty. Skvelo dopĺňa ostatné tituly tohto režiséra, ktoré ASFK v minulosti distribuovala. Štvoricu nových zahraničných noviniek uzatvára guatemalská dráma Chvenie Jayra Bustamanteho.

Filmy uvedené v prehliadke poputujú aj do distribúcie, avšak oproti minulým ročníkom to už bude mimo prehliadky –  a ( okrem drámy Nech je svetlo) s časovým odstupom. „Po rokoch stagnácie Projektu 100 sa žiadala zmena. Ide o najstaršiu prehliadku filmov na Slovensku pevne ukotvenú nielen v klubovom hnutí. Ak to chceme zachovať, je potrebné ju neustále inovovať a vyvíjať,“ dopĺňa Peter Dubecký, ktorý stál pri jej založení.        


                    - z filmu Také krásne šaty -                                                               - z filmu Chvenie -