Začína sa festival autorského divadla Pro‐téza

V utorok 22. októbra 2013 sa v bratislavskom Priestore súčasnej kultúry A4 začne medzinárodný festival autorského divadla Pro‐téza. Počas piatich dní uvedie divadlá z Poľska, Ruska, Česka i Slovenska.

blog

Pro‐téza je slovenským festivalom zameraným výhradne na tvorbu, ktorá nespracúva cudzie námety, ale vlastné témy a texty.

Otváracím predstavením je Soumrak samců, ktoré pre brnenské HaDivadlo vytvorila a zrežírovala slovenská autorka Sláva Daubnerová, tohtoročná laureátka ocenenia Dosky 2013. Pohybovo vizuálna performancia sa zapodieva mužmi dneška. Je venovaná všetkým milovníkom mafiánskych filmov, domácim kutilom, manželom a otcom, neľútostným tigrom na pracovnom i milostnom poli, aj každému, kto by radšej pred tým všetkým utiekol do hlbokých lesov.

Ak hovoríme o poľskom autorskom divadle, nie je možné vynechať poznanský súbor Teatr Porywacze Ciał. Ide totiž o jeden z najpozoruhod­nejších fenoménov objavujúcich sa na dnešnej scéne v Poľsku. Do Bratislavy príde so svojím 24. autorským predstavením Partitúry skutočnosti.

Autori hry a zároveň účinkujúci Maciej Adamczyk a Katarzyna Pawłowska sa svojím originálnym hereckým prejavom priam až dotýkajú diváka a vnárajú ho do sveta plného bizarností. V plynúcich minútach navodia nespočetné množstvo nálad. Expresívna, vtipná a emotívne gradujúca hra, ktorá používa vlastný divadelný jazyk, odhaľuje tie najskrytejšie zákutia ľudskej duše.

Vo štvrtok 24. októbra sa na scéne A4 predstaví dokumentárna monodráma z prvej ruky od mladého autora Talgata Batalova. Vyrozpráva príbeh o prešpekulovanom a nezmyselnom byrokratickom systéme imigračnej politiky v Rusku. Predstavenie Uzbek sa tohto roku zúčastnilo najvýznamnejšej prehliadky ruského divadla: Golden Mask – Russian Case.

Blaho Uhlár je v slovenskom divadelnom vedomí nezmazateľne zapísaný ako iniciátor alternatívneho divadla Stoka. Dlhodobo však spolupracuje s trnavským súborom DISK. Na festivale Pro‐téza vystúpia so svojím ostatným predstavením Solitudo. Pokúsia sa spoznať a zmapovať situáciu, v ktorej sa človek často ocitá – samotu. Herci vyjadria rôzne pohľady na ňu dynamickými výstupmi, neraz s komickým až groteskným akcentom.

Po prvý raz festival uvedie aj študentské prestavenie, a to monodrámu Hola, Madrid!. Ide o autorský projekt študentiek Katedry bábkarskej tvorby bratislavskej VŠMU s prvkami dokumentárneho divadla o veľkomeste, trochu o cudzine, trochu o domove, jednoducho o všetkom, čo sa nám môže prihodiť. Autorkou a režisérkou hry je Silvia Vollmannová a účinkuje v nej Lydka Petrušová.

Festival autorského divadla Pro‐téza potrvá od 22. – 26. októbra 2013 v bratis­lavskom Priestore súčasnej kultúry A4 na Karpatskej ulici 2. Realizuje sa vďaka podpore Ministerstva kultúry SR, Poľského inštitútu, Českého centra a Programu Kultúra (2007 ‐ 2013).

Pozrite si prehľadný program festivalu Pro-téza.

Vstupenky na predstavenia si môžete kúpiť priamo tu cez Citylife.sk