Nu Dance Fest 2021 preskúma vzťah športu a umenia a prinesie množstvo premiér

Súčasťou festivalu budú nemecké hviezdy súčasného tanca CocoonDance, ale aj osemhodinová performance Popoludnie kultúry a športu.

blog

Ukončenie sezóny v hlavnom meste bude opäť v znamení medzinárodného festivalu súčasného tanca a pohybového divadla Nu Dance Fest. Na prelome augusta a septembra preskúma vzťah športu a umenia, prinesie do Bratislavy významné zahraničné tanečné a divadelné zoskupenia, viacero domácich premiér aj osemhodinovú exteriérovú performatívnu situáciu Popoludnie kultúry a športu vytvorenú špeciálne pre túto príležitosť. 

Nu Dance Fest 2021 sa odohrá od 30. augusta do 5. septembra primárne v A4, priestore súčasnej kultúry, ale aj na ďalších miestach v Bratislave: v Pistoriho paláci, Štúdiu 12, v jednom zo súkromných štúdií v Zváračskom ústave, Goethe Inštitúte a ďalších. 

“Snažili sme sa, aby program opäť zrkadlil aktuálny stav na poli súčasného tanca a pohybového divadla, ktorý už dávno nie je len o tradičných celovečerných predstaveniach v divadelných blackboxoch,” komentuje tohtoročnú dramaturgiu festivalu jeho riaditeľka a dramaturgička Petra Fornayová. “Nedelíme program na sprievodný a hlavný – myslíme si, že pozoruhodný umelecký či intelektuálny zážitok z tanca a pohybu nás okrem klasických tanečných predstavení môže stretnúť aj na seminári, na projekcii tanečných filmov, na diskusii alebo na party,” dodáva.

Zahraniční headlineri aj domáce premiéry

Hlavným zahraničným lákadlom festivalu budú tento rok s istotou nemeckí CocoonDance s predstavením Vis Motrix. Súbor sa na Nu Dance Feste predstavil už v roku 2019 s titulom Momentum a tanečníci pod vedením choreografky Rafaëly Giovanoly si úplne podmanili vypredanú A4. Tentokrát pricestujú s voľným pokračovaním predošlého predstavenia. Vis Motrix je druhý diel trilógie, v ktorej súbor skúma takzvané “uthinkable body” – telo ohýbajúce možnosti pohybu za hranicu bežne predstaviteľného. Vis Motrix sa inšpiruje marionetovým divadlom a na Nu Dance Feste bude uvedený v sobotu 4. 9. v A4.

Ďalším zahraničným lákadlom bude český súbor Wariot Ideal. Festival v pondelok 30. 9. otvoria predstavením GundR venovaným horolezcom a horolezectvu. Príbeh bratov Günthera a Reinholda Messnerových a ich výstupu na himalájsky vrchol Nanga Parbat (pri ktorom Günther zahynul) pretransformovali do divadelného predstavenia o téme bratstva a hľadania osobnej slobody. 

Z ďalších zahraničných predstavení uvedie festival tento rok novú švajčiarsku produkciu slovenskej choreografky a herečky Zuzany Kakalíkovej Am I in the Picture?, ale aj česko-slovenské predstavenie Martiny Hajdyly Lacovej, Zuzany Scerankovej a Kláry Hutečkovej MOMENTUM – authentic or athletic piece. 

Z domácej produkcie sa tento rok na Nu Dance Feste odprezentuje niekoľko nových projektov. Dvojhodinová performance S P E E C H režiséra Martina Hodoňa a performera Roba Švarca v produkcii združenia GAFFA bude uvedená v premiére v dvoch častiach v súkromnom štúdiu tvorcov v Zváračskom ústave. Druhá z časť sa navyše udeje v netypickom čase – o pol piatej ráno. 

Ďalšou špecialitou bude prednáškovo-performatívne dielo Pocta Mary Anky Sedlačkovej a Lucie Holinovej. Ide o projekt vytvorený na objednávku Nu Dance Festu 2021 ako forma vzdania holdu americkej umelkyni Mary O’Donell Fulkerson (1940 – 2020), ktorá svojou tvorbou ovplyvnila okrem svetových umelcov aj jednu generáciu slovenských tanečníkov a choreografov.

Špecialitou bude netypicky poňaté predstavenie podľa konceptu Michala Nikodema v spolupráci s dramaturgom Nu Dance Festu Honzom Malíkom Vyprovokuj (se) tancem! (CZ). Hoci v predstavení vystupujú renomované mená súčasného tanca na Slovensku a v Česku (Dano Raček, Yuri Korec, Jitka Čechová), autor diela M. Nikodem nie je tanečník ani choreograf, ale psychológ. Preto aj Vyprovokuj (se) tancem! je viac umelecko-terapeutickým projektom, než tradičným tanečným predstavením. Vystavané je tak, aby zapájalo podvedomie divákov a katalyzovalo témy, ktoré v sebe každý z nás nosí. “Umenie tu nie je len preto, aby nás stavalo pred ťažko rozlúštiteľnú hádanku; je tu tiež preto, aby sme mohli sami sebe lepšie porozumieť," komentuje H. Malík. 

Súčasťou projektu je nielen samotné predstavenie, ktoré bude v ČR premiérované v auguste a na Slovensku uvedené po prvý raz práve na Nu Dance Feste, ale aj séria individuálnych sedení s terapeutom Michalom Nikodemom, ktoré budú v piatok popoludní 3. septembra otvorené pre návštevníkov predstavenia a umožnia im prediskutovať svoj zážitok alebo aktuálne životné situácie. Sedenia budú bezplatné a bude na ne potrebná registrácia vopred.

Špeciál venovaný bieloruskému tancu

Zahraničnú tvorbu tento rok Nu Dance Fest zmapuje nielen smerom na západ od Slovenska, ale aj na východ. Piatkový večer bude venovaný špeciálne bieloruskému súčasnému tancu a aktuálnej tvorbe v Bielorusku. 

Rok po prezidentských voľbách, ktoré jasne vykreslili podstatu totality v Bielorusku, pricestujú na Slovensko choreografky a performerky Valeria Khripatch a Anna Korzik s predstavením Red Planet (space opera). Formou online streamu prenášaného v priamom prenose do A4 sa pripojí aj Olga Labovkina s predstavením Homo Militaris. Súčasťou večera bude aj diskusia s tvorcami o scéne a tvorbe v súčasnom Bielorusku.

Tanec vs šport

Špeciálnou líniou prepájajúcou viacero predstavení Nu Dance Festu 2021 je téma športu. “Ak by sme hľadali spoločný menovateľ viacerých tohtoročných akcií, bolo by to prepojenie umenia a športu. Okrem toho, že tento rok je plný výnimočných športových udalostí, športu – rovnako ako umeniu – vďačíme za pomocnú ruku v neľahkom období, ktorým všetci prechádzame,” vysvetľuje Petra Fornayová. Téma  športu je prítomná v  predstavení GundR od Wariot Ideal, MOMENTUM od tria Hajdyla Lacová / Sceranková / Hutečková, ale v náznakoch sa jej dotýkajú aj ďalšie z uvedených diel.

Šport a jeho vzťah s umením sa stane nosnou témou hlavného programu posledného festivalového dňa, nedele 5. septembra. Nu Dance Fest 2021 uzavrie 8-hodinová exteriérová performance režisérky a choreografky Petry Fornayovej s názvom Popoludnie kultúry a športu. Pôjde o dielo spájajúce tenisový turnaj zorganizovaný pri príležitosti festivalu s divadelnou performance. Tento rok totiž uplynie 280 rokov od premeny loptovne, priestoru určeného pre dobový tenis, na jedno z prvých významných zriaďovaných divadiel, viedenský Burgtheater. Uplynie tiež 360 rokov od vzniku významného verejného divadla Lincoln's Inn Fields Theatre, prestavaného z Lillských tenisových dvorcov na Portugal Street v Londýne, či 400 rokov od najväčšieho rozmachu premien loptovieň na divadlá v Paríži.

Popoludnie kultúry a športu tak nadviaže na tradíciu umiestňovať kultúrne centrá do telocviční, ktorá sa praktizuje aj na Slovensku –  napríklad v A4, ktorá pôsobí v bývalej telocvični YMCA, či v centre pre súčasný tanec Telocvičňa v Novej Cvernovke.

Autorom festivalového vizuálu pre rok 2021 je v Prahe žijúci slovenský dizajnér Matej Lacko. V spracovaní vizuálnej identity pracuje tiež s odkazom na prepojenie športu a tanca – pôdorysom javiska alebo športoviska a pohybom performera či športovca na tejto ploche. 

Workshopy, party aj program pre deti

Okrem tanečných a divadelných predstavení prinesie Nu Dance Fest aj tento rok workshopy, diskusie, program pre deti a ďalšie neperformatívne akcie. Divácky zaujímavými by mohol byť večer venovaný českým a slovenským tanečným filmom, ktoré vznikli v koronovom období, nazvaný 2021: Tanec a film. Za účasti tvorcov na ňom budú premietnuté filmy od Heleny Šťávovej a Moniky Částkovej Pokoj č. F44,81, alebo združení Ostružina či Farma v jeskyni.

Opačným pólom zas bude party venovaná tanečným videoklipom nazvaná Za dverami mojej izby podľa kultového tanečného videa k singlu Beáty Dubasovej, mapujúci (nielen) slovenskú populárnu hudbu a jej stretnutia s tancom za posledné desaťročia.

Súčasťou programu bude aj workshop Audance: Talking about watching o práci s konštruktívnym feedbackom a kritikou pri tvorbe, ktorý organizuje PLaST – Platforma pre súčasný tanec. 

Detskému publiku tento rok Nu Dance Fest prinesie predstavenie českej režisérky Dominiky Špalkovej a kolektívu A na noze pevnina v nedeľu 5. septembra dopoludnia a dva pohybové workhopy Telohra pre deti od 3 do 6 a od 7 do 10 rokov v sobotu 4. 9. dopoludnia.

Nu Dance Fest 2021 sa koná 30. 8. – 5. 9. 2021 v Bratislave. Je organizovaný Asociáciou súčasného tanca.

Kompletný program