Na festivale Jeden svet uvidíte aj tri mimoriadne európske filmy

Na 14. ročníku Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet môžu prvý raz návštevníci vidieť aj hrané filmy a hlasovať cez internet za víťazný film cien LUX Prize.

blog

Dôsledky hospodárskej a sociálnej krízy, smrť dieťaťa, náboženstvo versus veda, hranice etiky, kontroverzná eutanázia…Tieto ťažké témy zobrazujú filmy, ktoré sú nominované na tohtoročnú Cenu LUX 2013, ktorú každoročne udeľuje Európsky parlament výnimočným európskym snímkam. Sú to témy blízke tým, o ktorých bývajú dokumenty aj debaty na festivale Jeden svet a tak sme sa ich rozhodli zaradiť do tohtoročnej festivalovej ponuky.

LUX Prize je považovaná za značku kvality európskej filmovej produkcie a tak sa nominované filmy oplatí vidieť.

Prerušený kruh / The Broken Circle Breakdown je belgicko – holandská snímka, ktorá môže na prvý pohľad vyzerať ako melodráma. Je o láske, utrpení, strate dieťaťa, ale aj o náboženstve a viere. Film ponúka silné emócie, ktoré asi nenechajú chladnými žiadneho diváka. Množstvo scén, vďaka ktorým postupne súcitíme s hlavnými postavami, dotvára vynikajúca hudba. A azda sa na konci snímky spolu s jednou z hlavných postáv budeme pýtať, či je konzervatívny zákaz výskumu kmeňových buniek skutočne tou správnou cestou, najmä ak ide o život nášho dieťaťa.

Eutanázia – kontroverzná téma, na ktorú asi nikdy nebudú jednoznačné a jasné pohľady. Sú krajiny, kde je povolená – Belgicko, Holandsko alebo Švajčiarsko za určitých podmienok zlegalizovali aktívnu eutanáziu. Vo väčšine ostatných štátov sa však eutanázia stále považuje za obzvlášť trestuhodnú vraždu. Taliansko – francúzsky film Med/ Miele sa zamýšľa nad morálnosťou eutanázie, ale ukazuje aj to, že je ľahko zneužiteľná. Hlavná hrdinka Miele je „anjelom smrti“ a spočiatku nepochybuje o tom, že koná dobro. Čoskoro však zistí, že nič nie je čierno-biele.

No a do tretice je na Cenu LUX nominovaná aj britská snímka Sebecký obor / The Selfish Giant, ktorá reaguje na vlečúcu sa hospodársku krízu a poukazuje na jej sociálne dôsledky. Ide o voľnú adaptáciu poviedky Oscara Wilda s názvom Sebecký obor zasadenú do súčasného sveta. Rozpráva príbeh priateľstva dvoch dospievajúcich chlapcoch, ktorí žijú v obrovskej chudobe. Obaja sú vylúčení zo školy, z vlastnej komunity, ponechaní sami na seba…

Festival Jeden svet tento rok prináša viacero noviniek a má podtitul Meníme svet. Návštevníci si môžu vybrať z ponuky 60 dokumentov o rôznych formách občianskej statočnosti v totalitných krajinách, ale tiež snímky o aktívnych ľuďoch v demokratických štátoch, ktoré sa takisto boria s mnohými problémami.

Ani tento rok nebudú chýbať atraktívni hostia, diskusie na aktuálne aj kontroverzné témy, koncerty, výstavy

Premieta sa v kine Lumiére, v kine Mladosť a v KC Dunaj. Festival pre vás pripravuje OZ Človek v ohrození.