Medzinárodný festival Divadelná Nitra 
ako odozva na dianie okolo nás – sprievodný program

Podtitulom 32. ročníka Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 22. do 27. septembra 2023 v Nitre, sú odozvy/responses. Motív odoziev nájdeme v hlavnom programe festivalu, ktorý tento rok tvoria 4 zahraničné tituly a 8 slovenských inscenácií, ale aj v bohatom sprievodnom, inšpiratívnom vzdelávacom a pracovnom programe festivalu, ktorého detaily prinášame.
blog

Sprievodný program pre každého


Obľúbeným piatkovým podujatím sprievodného programu festivalu je každý rok KníhKupecká.

Tentoraz čarovná nitrianska ulička vďaka Kníhkupectvu 
a antikvariátu Pod vŕškom opäť ožije dramatizovanými prednesmi žiakov, Viliam Klimáček predstaví svoju najnovšiu knihu Márnosť, najmenších poteší knižná dielnička a večer uzavrie koncert kapely Terrible 2s.

Detská zóna pred Divadlom Andreja Bagara 


Podstatnou súčasťou festivalového publika sú deti. Najmladší diváci budú mať dokonca vlastnú festivalovú zónu v parčíku pred Divadlom Andreja Bagara, ktorá ožije cez víkend 23. až 24. septembra.

Práve tam sa odohrá aj štvorica bábkových predstavení: ekologická inscenácia Kedy stromy spievajú žilinského Divadla na hojdačke v réžii Lucie Lasičkovej, Babička!!! od mladých divadelníkov z bratislavského Divadla Houže pod taktovkou Mateja Trubana, Turecký ostrov alebo Gašparkova cesta do Ameriky nitrianskeho marionetového divadielka Tyjátr Ivana Gontka a tradičná rozprávka Dlhý, Široký, Bystrozraký českého voľného zoskupenia vi.TVOR.

Autentické Divadlo mladých


V Nitre sa opäť predstavia aj neprofesionálne a školské divadlá mladých naprieč Slovenskom. Súbor Šesť Pé pri Divadelnom združení Partizánske prinesie inscenáciu Otec so zemiakovým pyré v réžii Ondreja Bӧhma a súbor Divadla Alterna pri ZUŠ Rimavská Sobota originálnu autorskú inscenáciu Nič, ktorú režíroval Marian Lacko. Domáci Divadelný súbor B+S pri ZUŠ J. Rosinského v Nitre uvedie autorskú inscenáciu pod vedením Marice Šiškovej Daddy Freud, ktorá nedávno na Scénickej žatve 2023 získala cenu za dramaturgiu.

A sekciu Divadla mladých tento rok uzavrie inscenácia Rozvod – vec verejná, venovaná 30. výročiu zániku ČSFR, ktorá vznikla v spolupráci Súkromného konzervatória D. Kardoša v Topoľčanoch s pražským Národným divadlom v réžii Zuzany Kráľovej.

Výber z českej nezávislej scény


V rámci sprievodného programu sa návštevníkom tento rok predstavia aj dve originálne české diela z prostredia nezávislej kultúry. Renomovaný súbor Handa Gote research & development sa po rokoch vracia do Nitry s dielom Johan Doktor Faust, v ktorom rekonštruuje tradičné bábkové predstavenie 
s kompletným súborom veľkých bábok.

Progresívne tanečno-performatívne duo Jazmína Piktorová a Sabina Bočková zasa prinesie inscenáciu pre najmenších Mikrosvety, kde upriami pozornosť divákov na drobnosti, ktoré často nie sú na prvý pohľad viditeľné.

Odozvy inakosti 


V rámci projektu Asociácie Divadelná Nitra Darujem ti tulipán bude mať na Svätoplukovom námestí opäť priestor obľúbený celodenný integračný workshop pre zrakovo znevýhodnené a vidiace deti pod vedením Eleny Károvej.

Nebude chýbať ani integračný Black Box – prostredie pre vidiacich o nevidiacich, kde nájdete Black box kino, Black box výstavu, Záhon pre nevidiacich, Pocitový chodník, Tulipland či Maxi puzzle. Jednou z noviniek tohtoročného sprievodného programu je formát Tančiareň SVET, ktorý má ambíciu prepájať tancom komunity a odbúravať predsudky.

Návštevníci budú mať možnosť zažiť prostredníctvom série workshopov pravý rómsky bašavel s lektormi z tanečnej skupiny Romano Jilo, naučiť sa tanec slovenčina a tanec frišká z Veľkého Zálužia v sprievode majstra gajdoša Tomáša Blažeka z Nitry, či vyskúšať si základné kroky argentínskeho tanga s Tango Club Trnava.

Odozvy gajdošskej kultúry zasa prinesie do Nitry Drahoš Daloš, majster cechu gajdošov. Okrem iného predvedie návštevníkom proces výroby gájd a iných tradičných ľudových nástrojov, oboznámi ich s činnosťou Európskeho centra gajdošskej kultúry v Oravskej Polhore i certifikátmi UNESCO a predstaví mladých ľudí z okolia Nitry, ktorí sa venujú gajdošstvu. 

Minifestival Malá Ukrajina v Nitre


Chute a vône, farby a symboly, ale aj bolesti a nádeje Ukrajiny – to sú hlavné sekcie originálneho podujatia, ktoré sa odohrá počas MF Divadelná Nitra 
v nedeľu 24. septembra popoludní v uličke pri Synagóge. Organizátori ho nazvali príznačne Malá Ukrajina v Nitre. 

„Chute a vône“ Ukrajiny budú môcť návštevníci zažiť, keď sa zastavia v stánkoch s občerstvením, kde ochutnajú charakteristické ukrajinské jedlo a sladkosti 
z dielne ukrajinských žien, ktoré žijú v Nitre. Túto sekciu zastrešuje kontaktné miesto pre cudzincov BLUE DOT COMIN v Nitre.

„Farby a symboly“ Ukrajiny bližšie spoznajú pri stánku so spomienkovými predmetmi, ako aj počas zaujímavého workshopu vyrezávania z papiera, ktorý povedie ukrajinská výtvarníčka Táňa Kyjanycia pod záštitou neziskovej organizácie pre integráciu cudzincov žijúcich na Slovensku Mareena.

Celé popoludnie bude možné posedieť si v exteriérových priestoroch Uránie pri počúvaní „zvukov a tónov“ Ukrajiny – vystúpení ukrajinských spevákov, interpretov opery a folklóru žijúcich na Slovensku (Andrij Treťak, Viera Žuraveľ, Jelizaveta Pastuchova, Tetiana Tkač a ďalší), ktorí zavedú návštevníkov do bohatého sveta ukrajinskej hudby. 

Premiéra dokumentu s diskusiou


V priebehu minifestivalu Malá Ukrajina v Nitre sa v sekcii „bolesť a utrpenie“ Ukrajiny uskutoční premiéra dokumentárneho filmu Tí, ktorí zostali – Boroďanka v priestoroch Synagógy.

Po premietaní bude nasledovať diskusia, počas ktorej prevedú divákov aktuálnou realitou režisérka filmu Viera Dubačová, producentka Lucia Štasselová a vysokoškolský pedagóg a analytik Alexander Duleba.

Výstava fotografií popredných fotografov


Film, diskusia, ale aj celý priestor uličky pri Synagóge nám pripomenie, že Ukrajina a jej obyvatelia prežívajú skutočnú „bolesť a utrpenie“ – návštevníci si budú môcť prezrieť angažované diela popredných slovenských fotografov, ktorí sa do projektu zapojili. Tomáš Benedikovič, Gabriel Kuchta, Juraj Mravec, Pavol Pekarčík a Vladimír Šimíček ponúknu svoje fotografie, ktorými neúnavne dokumentujú práve prebiehajúcu tragédiu na Ukrajine.

Súčasťou programu Malá Ukrajina v Nitre bude aj „pomoc a nádej“ pre Ukrajinu v podobe zbierky na odmínovacie zariadenie Božena 5, na ktorú sa skladá celé Slovensko – konkrétne gesto pomoci pri obnove Ukrajiny.

Diskusné odozvy


V rámci pravidelných spoločensko-kritických diskusií prinesie tento rok Divadelná Nitra odozvy na nedostačujúce podmienky na tvorbu mimo zriaďovaných divadiel (Nezávislá kultúra v ohrození?) či na netoleranciu inakosti v našej spoločnosti (Kde sa rodí nenávisť?). Po predstaveniach hlavného programu sa uskutočnia priamo v sálach debaty tvorcov s divákmi a na záver diskusia Odozvy 32. Divadelnej Nitry o aktuálnom ročníku festivalu, kde bude predstavená aj nová podoba toho budúceho.

Záštitu nad Medzinárodným festivalom Divadelná Nitra 2023 prevzali ministerka kultúry Slovenskej republiky Silvia Hroncová, predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík a primátor mesta Nitra Marek Hattas. 

Hlavný organizátor
Asociácia Divadelná Nitra


Hlavní spoluorganizátori
Divadlo Andreja Bagara v Nitre
 / Nitriansky samosprávny kraj
 / Mesto Nitra


Spoluorganizátori


OZ AVE; COMIN; OZ Čarodejník z krajiny o.z.; Divadelný ústav Bratislava / Ministerstvo kultúry SR; IPčko; Kníhkupectvo a antikvariát Pod Vŕškom; Krajské osvetové stredisko v Nitre; Mareena, o. z.; Mier Ukrajine a partner zbierky Darček pre Putina.eu; Nitrianska galéria; Nitrianske kultúrne dedičstvo, o. z.; Sekáč je láska; Slovenská Tepláreň; Spojená škola internátna pre žiakov so zrakovým postihnutím, Bratislava; Uránia; Vermona, s. r. o.; Vila K, o. z.; ZŠ kniežaťa Pribinu v Nitre; ZUŠ Jozefa Rosinského v Nitre a ďalší

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia – hlavný partner festivalu a ďalší partneri.