Magic Box Slovakia uvádza do DVD distribúcie film Mátyása Priklera Ďakujem, dobre

Jedna rozprávka, jeden smutný pohreb, jedny pokazené Vianoce a jedna divoká svadba. Príbehy troch mužov a ich rodín na pozadí súčasnej hospodárskej krízy.

blog

Prvá verzia filmu Ďakujem, dobre vznikla v r. 2010 v podobe krátkeho 40 minútového filmu, ktorý bol úspešne uvedený v študentskej súťažnej sekcii na festivale v Cannes a ďalších festivaloch. Rozšírená celovečerná snímka, skladajúca sa z troch poviedok a epilógu štartovala v kinách 31.1.2013. Svoju medzinárodnú premiéru mala na MFF Rotterdam 2013.

Film je intímnou sondou do života troch rôznych rodín, z ktorých každá je na inom stupni spoločenského rebríčka a každá sa snaží popasovať so zmenami, ktoré súčasnosť prináša. Ponúka neprikrášlený ironický pohľad na stav vecí v najlepšej tradícii spoločensko – kritických filmov. Všetky príbehy sú inšpirované reálnym životom a vyrozprávané chladným až dokumentaristickým štýlom, pričom zúfalé konanie postáv často pôsobí tragikomicky.

V hlavných úlohách sa zaskvie Atilla Mokos, Miroslav Krobot, Béla Vádady, Zuzana Mauréry, Jana Oľhová, Vladimír Obšil a ďalší.

…Ďakujem, dobre je výsostne aktuálny film o našej súčasnosti, s presne odpozorovanými negatívnymi javmi, ktoré nás každého denne sprevádzajú – zablokované autá, agresivita, neochota, ordinárny slovník…

…Ďakujem, dobre je film krutý, miestami až pridrsný, ale v detailoch a jednotlivostiach pravdivý a súčasný…

…Ďakujem dobre hovorí o neutešenej dobe, kde česť, morálka stratili zmysel, že sme sa odcudzili, nechápeme a nechceme chápať toho druhého, ubližujeme si, nepočúvame sa, obťažkaní mobilmi spolu síce hovoríme, ale nekomunikujme navzájom, žijeme v morálnom marazme, úcta k starším sa vytratila, nedokážeme vychovať poriadne ani svoje deti – je to všetko pravda. Napriek všetkému si pozrite tento poučný a provokatívny film a zamyslite sa nad sebou. Ak si len malé ponaučenie z príbehov zoberiete, posunie nás to o krok dopredu a film splnil svoje poslanie…

(Emília Kincelová, recenzia kinema.sk)