Lákavý februárový kød

Druhé tohtoročné vydanie časopisu kød je objemnejšie o tri dvojstrany a novú rubriku Kaleidoskop.

blog

V novom kød-e si môžete prečítať rozhovor s herečkou Szidi Tobias, dlhoročnou členkou Divadla Astorka Korzo '90 a novou posilou súboru Činohry Slovenského národného divadla. Trojlístok recenzií reflektuje nové inscenácieDezorzovom lútkovom divadle, v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, ako aj dve tanečné premiéry Debris Company. Redakcia časopisu kød sa vo februári rozšírila o odbornú redaktorku Zuzanu A. Ferusovú.

Nová rubrika Kaleidoskop ponúka prehľad najzaujímavejších noviniekoblasti divadla na Slovensku. Napríklad upozornenia na výnimočné divadelné projekty, prelomové udalosti v kultúre, ocenenie niektorých našich súborov, divadelníkov a divadelníčok, hosťovanie svetoznámych umelcov na našich scénach alebo na pripravované divadelné projekty.

Prinášame vám opäť zaujímavé postrehy z rôznych oblastí divadla, ako napríklad príspevok Zoje Mikotovej o tabu v divadle nepočujúcich. Takisto predstavujeme novú publikáciu Divadelného ústavu o performatívnom umení. Ako lahôdku pre operných fajnšmekrov prinášame rozhovor s operným režisérom Christofom Loyom.

Rozšírený priestor nám, samozrejme, umožňuje aj väčší priestor na fotografie a texty v iných rubrikách. A to všetko za nezmenenú cenu! A aby sme vás ešte viac potešili, znížili sme ceny ročného predplatného na súčasných 16 eur (resp. 15 eur pre študentov a dôchodcov). Pre predplatiteľov sme takisto pripravili bonus v podobe vstupeniek či knižiek divadelných hier.

Mesačník kød – konkrétne ø divadle je jediným divadelným časopisom svojho druhu na Slovensku. Od marca 2007 ho vydáva Divadelný ústav Bratislava. Časopis dáva priestor divadelnej kritike a zároveň je i platformou pre vyjadrenie tvorcov. Vo svojich rubrikách predstavuje najnovšie inscenácie, profily osobností, reflexie a tendencie divadelného umenia prostredníctvom recenzií, kritík, esejí, diskusií, ankiet a rozhovorov. Autormi textov sú renomovaní slovenskí divadelní teoretici a praktici.

V kød-e čitatelia nájdu aj informácie o zahraničnej divadelnej scéne, komentáre a postrehy na tému kultúrnej politiky, zaujímavé články z divadelnej teórie a histórie a úryvky z divadelných hier.

Časopis je okrem iného priestorom na propagáciu aktivít a projektov Divadelného ústavu a všetkých profesionálnych divadiel na Slovensku. Čitateľov poteší nielen zaujímavým obsahom, ale takisto modernou grafikou a množstvom fotografií.