Kino Lumière uvedie 17. a 21. mája legendárne koncerty Erica Claptona

Kino Lumière v cykle Music & Film ponúkne divákom v oboch svojich náhradných priestoroch jedinečný koncertný zážitok. Uvedie nový, zvukovo aj obrazovo zreštaurovaný zostrih legendárnych koncertov anglického rockového gitaristu, speváka a skladateľa Erica Claptona z rokov 1990 a 1991 z londýnskej Royal Albert Hall.
blog

Film Eric Clapton: Across 24 Nights (2023) sa premietne 17. mája o 19:00 v priestoroch FTF VŠMU s priestorovým zvukom Dolby Atmos a 21. mája o 19:00 v kinosále Slovenskej národnej galérie.

Eric Clapton je jedným z najúspešnejších anglických rockových gitaristov, spevákov a skladateľov. Je držiteľom ceny Grammy Award a trikrát bol uvedený do Rokenrolovej siene slávy ako osobnosť aj ako člen kapiel The Yardbirds a Cream. 

V roku 1990 odohral Eric Clapton v londýnskej Royal Albert Hall 18 koncertov v rôznych zostavách i s filharmonickým orchestrom. Zaznel rock, blues i orchestrálne úpravy známych skladieb. Prekonal tak svoj vlastný rekord – 12 koncertov v Royal Albert Hall v roku 1989. O rok neskôr sa tam vrátil a odohral ďalších 24 koncertov. Tieto hudobné vystúpenia sa zapísali do histórie. A boli zaznamenané nielen zvukovo ako jeho v poradí piaty živý album, ale aj na film, hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film, ktorý film Eric Clapton: Across 24 Nights lektorsky uvedie.

Do kín tak príde nový, definitívny a kompletne remastrovaný zostrih toho najlepšieho, čo počas oboch rokov v Royal Albert Hall odznelo. A súčasťou filmu sú aj doteraz nezverejnené vystúpenia.

Film obsahuje 17 hitov z celého Claptonovho repertoáru. Od skladieb skupiny Cream, ako Crossroads či White Room, cez sólový repertoár v podobe skladby I Shot the Sheriff, až po jeho filmovú hudbu. Zaznie aj niekoľko špeciálnych skladieb ako napríklad Knockin' on Heaven's Door od Boba Dylana s hosťujúcim Philom Collinsom. Koncerty v Royal Albert Hall v rokoch 1990 aj 1991, ktoré zaznamenáva film, odohral Clapton so štyrmi rôznymi zoskupeniami hudobníkov.

Film Eric Clapton: Across 24 Nights režíroval David Barnard, špecialista na hudobné filmy, najmä na záznamy koncertov. Spolupracoval s kapelami i sólovými hudobníkmi, ako The Moody Blues, Gorillaz, Dido, Björk, Diana Krall, New Order, Alice Cooper, Eurythmics, Paul Weller, Spice Girls či Pet Shop Boys.

Film je určený najmä pre tých, ktorí ešte nemali možnosť vidieť Erica Claptona naživo, hovorí Ulman. Je snahou o autentické zachytenie zážitku z jeho koncertu. Mnoho fanúšikov pozná najmä Claptonov koncert z cyklu MTV Unplugged, ktorý definoval jeho kariéru v roku 1992, ale myslím si, že jeho vystúpenia tesne predtým rozhodne stoja za pozretie a vypočutie.

Celosvetová premiéra filmu v kinách je 17. mája 2023.

Kino Lumière film uvedie na dvoch projekciách ako jedno zo stoviek kín na celom svete vrátane veľkých sietí ako sú AMC v USA či Cineworld v Spojenom kráľovstve. 

Eric Clapton: Across 24 Nights, r. David Barnard (Veľká Británia, 2023, 115 min.) 

Streda 17. mája o 19.00 v priestoroch FTF VŠMU s priestorovým zvukom Dolby Atmos
Nedeľa 21. mája o 19.00 v kinosále Slovenskej národnej galérie