Kino Lumière uvádza cyklus Cannes v Lumièri

Máj je mesiacom prestížneho medzinárodného filmového festivalu v Cannes. Nie všetci sa však môžu vybrať na francúzsku Riviéru. Pri tejto príležitosti Kino Lumière uvedie od 17. do 28. mája cyklus Cannes v Lumièri. V slovenskej predpremiére ho otvorí francúzska dráma Paríž, 13. obvod (2021) Jacquesa Audiarda, ktorá bola na MFF v Cannes vlani nominovaná na Zlatú palmu a z festivalu si odniesla Soundtrack Award. Slávnostná projekcia na červenom koberci a s pohárom šampanského sa uskutoční v utorok 17. mája o 19.30 hod.

blog

Cyklus Cannes v Lumièri uvedie počas dvanástich májových dní to najlepšie, čo za posledných päť rokov zaujalo v programe festivalu na Azúrovom pobreží. „Pôjde o jedinečnú šancu vidieť spolu všetkých päť filmov, ocenených Zlatou palmou na MFF Cannes v rokoch 2016 až 2021 s výnimkou roka 2020, keď sa festival pre pandémiu nekonal. Cyklus doplní päť titulov, ktoré za posledné roky na festivale zarezonovali a odniesli si tiež niektoré z ocenení,“ hovorí Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumière  a dopĺňa, že „každý deň sa odpremietajú dva filmy. Jeden držiteľ Zlatej palmy a druhý film s iným ocenením. V programe cyklu diváci nájdu aj premiérový film Paríž, 13. obvod.“

Cannes v Lumièri slávnostne otvorí dynamicky nakrútený čiernobiely film oceňovaného francúzskeho režiséra Jacquesa Audiarda Paríž, 13. obvod. Film citlivo a s porozumením sleduje krátke obdobie v živote súčasných tridsiatnikov, ktorí sa vyhýbajú záväzkom a samotu zaháňajú večierkami, povrchnými známosťami a náhodným sexom. V centre pozornosti sú tri mladé ženy a jeden muž, ktorých životy sa na chvíľu pretnú v štvrti Les Olympiades, v parížskom 13. obvode. Výrečná Émilie pracuje v callcentre a privyrába si prenájmom voľnej izby. Nadviaže intímny vzťah so svojím novým atraktívnym nájomníkom Camillom. Toho priťahuje nedobytná Nora, ktorá trávi noci videohovormi s cam girl Amber. Film si kladie otázku, či mladí ľudia dnes túžia po láske a porozumení.

Päticu filmov ocenených Zlatou palmou tvoria v cykle francúzsky Titán (2021) Julie Ducournau, ktorý kontroverznou témou i zobrazením vyvolal vlani po udelení ceny veľkú diskusiu. Premietnu sa aj kórejský film Parazit (2019), ktorý nakrútil Joon Ho Bong. Film sa po získaní Zlatej palmy stal aj vôbec prvým ázijským filmom oceneným Oscarom v hlavnej kategórii Najlepší film. Päticu titulov uzatvárajú japonská dráma Zlodeji (2018) Hirokazua Koreedu a koprodukčné európske filmy Štvorec (2017) Rubena Östlunda a Ja, Daniel Blake (2016) Kena Loacha.

Cyklus ponúkne aj muzikálovú drámu Annette (2021) od režiséra s nezameniteľným rukopisom Leosa Caraxa, ktorý v Cannes vlani získal Cenu za réžiu, i vizuálne pôsobivý film Portrét ženy v plameňoch (2019) francúzskej režisérky Céline Sciamma, ocenený za scenár aj Queer palmou. Za scenár získala cenu aj talianska dráma Šťastný Lazzaro (2018) Alice Rohrwacher, za réžiu bola ocenená zasa čiernobiela snímka Studená vojna (2018) poľského režiséra Pawła Pawlikowského. Vo výbere ocenených filmov z Cannes je aj film Dievča (2018) Lukasa Dhonta, ocenený Queer palmou, cenou Fipresci a za kameru.

Priaznivci canneského festivalu budú aj tento rok so zvedavosťou očakávať nových držiteľov cien. Na jednej z neoficiálnych cien festivalu sa bude podieľať aj Kino Lumière ako člen organizácie Europa Cinemas. V štvorčlennej porote v zložení krajín Francúzsko, Nórsko, Srbsko a Slovensko, ktorá udelí cenu Europa Cinemas Label jednému spomedzi dvanástich európskych filmov vo výbere Directors' Fortnight (Quinzaine des Réalisateurs), bude Kino Lumière zastupovať Anita Pócsová. Porota vyhlási cenu vo štvrtok 26. mája 2022 na Director’s Fortnight Beach.

Viac informácií:
Cyklus Cannes v Lumièri 
Predpremiéra filmu Paríž, 13. obvod