Jeden svet pozval hostí z Tuniska, Tibetu, Mozambiku, či Barmy

Mnohé filmy zahraničných aj slovenských dokumentaristov, ktoré prinesie festival Jeden svet získali prestížne medzinárodné ocenenia.

blog

Ako sa darí obyvateľom krajín „arabského sveta“ budovať novú demokratickú spoločnosť? Nie je to jednoduché a mnohí sú z vývoja situácie necelé dva roky po sérii arabských revolúcií sklamaní. Hovorí o tom viacero filmov, ktoré uvidíte na 13. ročníku medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorý sa v Bratislave začne v pondelok 3. decembra a potrvá do 9. decembra.

Snímky prinášajú autentické svedectvá účastníkov demonštrácií a ich pohľady na súčasný vývoj v krajinách. Frustráciu, ale aj odhodlanie občanov napriek komplikáciám budovať novú, slobodnú spoločnosť. Návštevníci festivalu však majú jedinečnú príležitosť dozvedieť sa o situácii v Tunisku, kde sa arabské revolúcie začali, priamo od dvoch mladých žien, ktoré tam žijú a snažia sa prispievať k pozitívnym zmenám. Privítame tuniskú aktivistku Ben Fredj Nozhu a nezávislú tuniskú novinárku Mtiri Hajer.

Je mnoho krajín, kde sa žije oveľa horšie ako na Slovensku. Vlastne – ľudia tam zažívajú podobnú alebo ešte horšiu neslobodu ako my pred vyše 20 rokmi. Svoje o tom vedia obyvatelia „poslednej európskej diktatúry“ – Bieloruska. O živote v Lukašenkovom režime sa dozviete z viacerých dokumentov (Bieloruský sen, Posledný európsky diktátor), ale aj od ďalšieho vzácneho hosťa – básnika Vitala Ryžkova.

Porušovanie ľudských práv je na dennom poriadku ešte stále aj v Barme, v Palestíne, v Číne, v Afganistane, či na Kube a v ďalších krajinách. V tejto súvislosti možno spomenúť hostí, ktorí o tom vedia svoje a môžete ich na festivale Jeden svet stretnúť. Z Mozambiku príde Victoria Massingue, Mariana Tembe a Vasco Covane – protagonisti filmu Body and Soul. Diskutovať môžete aj s dvomi tibetskými azylantmi – Jampom Tashim a Sonamom Wangdom. Nemenej zaujímavé bude stretnutie s hosťami z Barmy – aktivistkami Juliou Tarip a Zawom Banom.

Festival pripravuje aj množstvo podnetných diskusií o situácii vo svete, ale tiež na Slovensku. Podrobnosti o programe, zahraničných hosťoch, o dokumentoch a jednotlivých filmových sekciách na Jeden svet 2012