Jane očami Charlotte – dokumentárny portrét slávnej dcéry o slávnej matke

Kino Lumière v kinosále Slovenskej národnej galérie uvádza cyklus Príbehy umenia. Najbližšie sa premietne francúzsky dokumentárny film Jane očami Charlotte, v ktorom si na pomyselnú režisérsku stoličku sadla francúzska herečka Charlotte Gainsbourg a nakrútila osobný portrét svojej matky, herečky a speváčky Jane Birkin. Film sa premieta v utorok 9. mája o 20.10 hod.
blog

Natáčať ťa na kameru je v podstate iba výhovorka, aby som sa na teba mohla pozerať, povedala Charlotte Gainsbourg svojej matke pri nakrúcaní filmu Jane očami Charlotte. Vznikol tak silný portrét slávnej britskej herečky, modelky a speváčky Jane Birkin.

Charlotte Gainsbourg je dcérou herečky Jane Birkin a hudobníka Serga Gainsbourga. Svoju matku sa rozhodla nakrúcať preto, aby ju sledovala ako nikdy predtým. Kamera obe sprevádza po koncertných sieňach, po emočne silných miestach i pri každodenných povinnostiach a pomocou intímnych rozhovorov odhaľuje rodinnú históriu, dôverné spomienky aj zákulisie umeleckej tvorby ich zosnulého otca a manžela Serga Gainsbourga.

Témy materstva, kultu krásy, alkoholizmu či vystúpenia z tieňa svojich rodičov sú vo filme podrobené dôkladnej analýze v citlivých a otvorených rozhovoroch oboch protagonistiek.

Kamera medzi Jane a Charlotte prelomila ľady a poskytla im blízkosť, akú si k sebe ešte nikdy nedovolili. Ocitli sa tak v spoločnom bezprecedentnom dialógu, ich osobné rozprávanie vytvára priestor, v ktorom sa navzájom definujú.

Spoločne po dlhých rokoch navštívia aj legendárny parížsky dom Serga Gainsbourga s čiernymi stenami, kde kedysi žili ako rodina. Dom po Gainsbourgovej smrti v roku 1991 zostal takmer nezmenený a v jeho priestoroch má byť tento rok otvorené múzeum.

Charlotte Gainsbourg je herečka a speváčka. Je držiteľkou mnohých hereckých ocenení vrátane Zlatej palmy z MFF Cannes za stvárnenie hlavnej ženskej úlohy vo filme Larsa von Triera Antikrist (2009).

Dokument Jane očami Charlotte je jej režijný debut, premiéru mal na MFF Cannes v roku 2021 v oficiálnom výbere Cannes Première.

utorok 9. mája o 20.10: Jane očami Charlotte, r. Charlotte Gainsbourg (Francúzsko, 2021, 90 min.)