Istropolitana Projekt 2016 štartuje o dva týždne

Mladí herci potrebujú publikum a jeho podporu, aby cítili, že to, čo robia, má význam. Aby pocítili, že má zmysel robiť divadlo, a aby ich talent nevyšiel nazmar.

blog

Ak neprídete, skončíme v reklame! Takto znie claim kampane 21. ročníka medzinárodného festivalu divadelných vysokých škôl Istropolitana Projekt 2016. Myšlienkou sloganu je pozvať divákov na festival a udať im relevantný dôvod, prečo by si ho nemali nechať ujsť. Študenti herectva sa prostredníctvom krátkych TV a rádio spotov hanblivo prezentujú v rôznych ponižujúcich reklamných úlohách. Proklamovanie stupídnych prázdnych fráz a nedôstojná propaganda pokračuje v centre Bratislavy, kde herci interaktívnou formou živej reklamy predstavujú divadelný festival širokej verejnosti.

Istropolitana Projekt 2016 otvára brány piatich bratislavských divadiel v piatok 10. júna, kedy študenti vyjdú nie len na javiská, ale aj do ulíc hlavného mesta. Hromadný 90-minútový sprievod, zobrazí cestu hercov od ich počiatočného nadšenia z budovania si sľubnej kariéry, až po sklamanie z toho, že vážené herecké umenie je len relatívny pojem a nie je také honosné ako sa spočiatku zdalo. Zobrazenie zmanipulovaného kastingu pred budovou SND o 18:00 odštartuje cestu plnú útrap, ktorej konečnou zastávkou je Divadlo Lab, kde herci upísaní diablovi - manažérovi, skončia v reklame.

Festival sa oficiálne začne otváracím ceremoniálom a následným spustením súťažného programu, v ktorom ako prvý vystúpi divadelný súbor z Chorvátska už o 14:00. Každý deň v priebehu od 10. do 15. júna budú v troch rozličných divadlách odohrané tri predstavenia jednotlivých krajín, ktoré budú podliehať konštruktívnej kritike odbornej i študentskej poroty. Na 18 hereckých súborov čaká 14-členná porota kritikov, ktorá v závere festivalu odovzdá víťazom cenu Havrana, hneď v piatich kategóriách.

Istropolitana Projekt obsadí okrem SND, Divadla Astorka Korzo '90, Malej scény STU, Divadla Lab či MDPOH, tiež Hviezdoslavovo námestie.  Toto miesto je určené pre VŠMU EU Stage, kde sa budú konať všetky sprievodné podujatia v podobe koncertov, premietania, diskusií či tanečných vystúpení. Na stagei sa okrem iných odprezentujú aj naši študenti s predstavením Talk to me, ktoré bolo absolútnym víťazom predchádzajúceho ročníka Istropolitana Projektu.

Neodmysliteľnou súčasťou off-programutvorivé dielne FabrikArt, pôsobiace v stane vedľa stageu, kde si rodičia s deťmi môžu vyrobiť čokoľvek od pohľadníc, cez náramky až po bábky, samozrejme, zadarmo.

Pozrite si kompletný program festivalu Istropolitana projekt 2016

Návštevníci, ktorí majú záujem vidieť divadelné predstavenia hlavného programu, majú možnosť zarezervovať si festivalovú permanentku, ktorá platí na všetky predstavenia, príp. jednorázovú vstupenku na vybrané predstavenie. Všetky rezervácie prijímame na mailovej adrese rezervacie@istropolitanaproject.sk.

Lístky si je možné kúpiť aj osobne, a to v office na Svoradovej 4 v priestoroch DF VŠMU. Podrobné informácie ohľadom cien vstupného, nájdete na webovej stránke festivalu. Aktuálne správy o novinkách festivalu prinášame na Facebookovej fanpage Istropolitana Projekt.