Film Europe prinesie do slovenských kín 5 filmov z filmového festivalu v Cannes

Jeden z najprestížnejších filmových festivalov Cannes dnes zverejnil oficiálny výber spolu so súťažnou sekciou. Spoločnosť Film Europe s radosťou oznamuje, že až päť snímok z výberu prinesie už čoskoro na Slovensko. Diváci ich budú mať šancu vidieť počas prehliadky Be2Can. Štyri filmy z tejto akvizície sa dokonca uchádzajú o Zlatú palmu v rámci hlavnej súťaže.

blog

„Vyhlasovanie hlavnej súťaže v Cannes je pre nás už viac ako desať rokov adrenalínovým sviatkom. Tento deň ukáže, či naša dvoj- až trojročná práca v rámci nakupovania filmov mala zmysel. Cannes je bez debaty najkvalitnejším filmovým festivalom na svete, a preto nás mimoriadne teší, že tento rok sme sa trafili hneď do piatich titulov z oficiálneho výberu, ktoré prinesieme do slovenských a českých kín,“ ozrejmuje kreatívny riaditeľ Film Europe Dominik Hronec. 

Nitram režiséra Justina Kurzela
Austrálsky triler od režiséra filmov Macbeth a Snowton nás zavedie do nedávnej minulosti, kedy sa v roku 1996 odohral neslávny masaker v meste Port Arthur v Tasmánii. Táto udalosť, pri ktorej bolo masovo zavraždených 35 ľudí a ďalších 23 bolo zranených, otriasla celým svetom. Kurzel je vôbec prvým režisérom, ktorý sa rozhodol túto nešťastnú udalosť priblížiť na filmovom plátne.

The Story of My Wife režisérky Ildikó Enyedi
Príbeh námorného kapitána, ktorý sa v kaviarni s kamarátom staví, že si vezme prvú ženu, ktorá vojde. Ide o rovnomennú adaptáciu románu spisovateľa Milána Füsta, ktorý bol preložený do viac ako 20 jazykov a stal sa literárnou senzáciou známou po celom svete. Je to prvý Enyedin film, ktorý je natočený v angličtine a navyše s hviezdnym obsadením. Hlavných úloh sa zhostili francúzski herci Léa Seydoux a Luis Garrel. Maďarská režisérka je v našich končinách známa pre svoj film O tele a duši, ktorý v roku 2017 získal Zlatého medveďa na Berlinale, bol nominovaný na Oscara a slovensko-maďarská herečka Alexandra Borbély sa vďaka nemu stala najlepšou európskou herečkou. 

Petrov’s Flu režiséra Kirilla Sebrennikova
Známy ruský režisér a provokatér režimu sa v roku 2018 pre uvalené domáce väzenie nemohol zúčastniť v Cannes festivalovej premiéry svojho filmu Leto. Po dvoch rokoch sa vďaka medzinárodnému ohlasu a vlne odporu kultúrnej obce dostal na slobodu s podmienkou. Do súťaže v Cannes 
sa vracia s novým filmom Petrov’s Flu, ktorý zrežíroval z domáceho väzenia. Film je adaptáciou románu, ktorý sleduje neobyčajný príbeh veľmi obyčajnej rodiny. Petrov trpiaci chrípkou je počas dlhej prechádzky unášaný medzi fantáziou a realitou. Účasť režiséra  na aktuálnom Cannes je však otázna a o všetkom rozhodnú miestne úrady. 



Titane režisérky Julie Ducournau
Julia Ducournau, ktorej debutový kanibalistický film Raw mohli diváci vidieť aj v slovenských kinách, po prvýkrát súťaží o Zlatú palmu. Tento hororovo ladený film si však všetky informácie drží prísne v tajnosti. Už teraz však vieme, že sa môžeme tešiť na veľké prekvapenia.



Deception režiséra Arnauda Desplechina
Léu Seyoux, femme fatale francúzskeho filmu, privezie spoločnosť Film Europe na Slovensko až dvakrát. Predstaví sa nám totiž aj v novej snímke uznávaného režiséra Arnauda Desplechina o americkom spisovateľovi žijúcom v Londýne. Ten vedie konverzáciu so svojou ženou, milenkou a ďalšími ženskými postavami, ktoré si celkom určite vymyslel. V úlohe spisovateľa sa nám predstaví Miglen Mirtchev. Film bude uvedený v novej sekcii Cannes premiere. Režisér sa už pomaly stáva stálicou prestížneho filmového festivalu v Cannes, kde uviedol aj svoje predošlé filmy Zľutovanie či Ismaelové prízraky, ktoré si mohli pozrieť aj diváci na Slovensku.