Film Europe buduje v Bratislave nové kino Edison Filmhub

Film Europe zverejňuje prvé vizualizácie pripravovaného kina a kaviarne v Bratislave s názvom Edison Filmhub. Tento unikátny priestor prvého butikového kina a výberovej kaviarne sa bude nachádzať v historickom centre neďaleko Michalskej veže na Baštovej ulici č.6. Edison Filmhub v Bratislave nadviaže na vyše dvojročnú prevádzku s rovnakým názvom v centre Prahy, pár krokov od Václavského námestia, pri Jindřišskej veži na Jeruzalémskej 2.

blog

Edison sa vracia do Bratislavy
Názov pražského Edison Filmhubu bol inšpirovaný budovou v ktorej sa kino nachádza. Funkcionalistická stavba bola postavená v roku 1927 ako Edisonova transformačná stanica. Na otvorení sa Thomas Alva Edison nezúčastnil z dôvodu ochorenia. Existuje o tom aj písomný dokument. V Bratislave slávny vynálezca zanechal tiež svoju stopu.

Presne pred 110 rokmi, 12. septembra 1911, navštívil Edison Bratislavu (vtedajší Prešporok) spolu s rodinou. Počas svojej návštevy bol Edison ubytovaný v Hoteli Savoy (dnešný Carlton) a dokonca bol aj v dome na Michalskej 10, čo je len pár metrov od pripravovaného Edison Filmhubu na Baštovej 6. Ešte pred bratmi Lumièrovcami Edison vynašiel kinetoskop, čo bolo premietacie zariadenie na sledovanie filmu. Nešlo ale o zdieľaný zážitok ako pri Lumièrovskom kinematografe, ale individuálny. Divák si mohol pozrieť niekoľkosekundové filmy nahliadnutím do prístroja.



Budúcnosť otvoreného kina
Víziou Edison Filmhubu je nadviazať na bohatú tradíciu jednosálových kín. Mnohé z nich po digitalizácií v centre Bratislavy zanikli. Diváci prišli o jedinečné komorné filmové prostredia, ktoré kultivovali bratislavského genia loci. Edison Filmhub bude unikátnym a prijemným prostredím, v ktorom budú mať diváci možnosť stráviť celý deň. Výberová káva, chutné raňajky a brunche budú vlajkovou loďou doobedných hodín kaviarne. V rovnakom čase budú dve kinosály slúžiť na prednášky, prezentácie alebo študentské či seniorské projekcie.

A to všetko v kinosále, do ktorej bude prúdiť denné svetlo s výhľadom na zeleň. Vo večerných hodinách sa priestor kaviarne zmení na bar s kvalitným vínom a drinkami. V dvoch kinosálach sa bude dokopy premietať osemkrát za deň. Každý divák si nájde v programovej ponuke svoj film. Od festivalového filmu cez slovenskú tvorbu, študentské filmy či kvalitný mainstream si diváci všetkých komunít prídu na svoje.

V dramaturgii kina nebudú chýbať diskusie, cykly, filmové festivaly či iné kultúrne podujatia. Prvé podujatie si budú môcť diváci vychutnať už o pár dní, kedy sa pripravovaný holopriestor Edison Filmhub po prvýkrát objaví na mape Bielej noci s výstavou Doroty Sadovskej v termíne 17. 9. – 3. 10. 2021.



Tvorivý team Edison Filmhubu
Architektúra a design celého priestoru sa budú niesť v minimalistickom duchu, doplnené interiérovými prvkami typickými pre 30. roky minulého storočia. Túto kombináciu inšpirovanú kinom v Prahe realizuje architektonické štúdio JRKVC. „Peter Jurkovič a Kristína Tomanová dokázali v komorných priestoroch vytvoriť štedré zázemie pre dve pohodlné kinosály a dizajnovú kaviareň. Majú skvelý cit pre kombináciu moderných a minimalistických prvkov s útulnými a teplými kontrastmi. Na materiálovom a svetelnom dizajne kinosál spolupracujeme so štúdiom Crafting Plastics. Využitím inovatívneho bioplastu s organickým efektom, ktorý je vytvorený z obnoviteľných prírodných zdrojov, dosiahne v kinosále dielo Vlasty Kubušovej a Miroslava Krála divácky zážitok ešte pred spustením filmu.“ hovorí jeden z autorov projektu Dominik Hronec.



Rodinná firma
Film Europe je rodinná firma Ivana Hronca, ktorá sa už desať rokov venuje distribúcii festivalových filmov v kinách, VOD a TV. Okrem Pražského Edison Filmhubu prevádzkuje Kino Film Europe na Štefánikovej 25 v Bratislave, organizuje filmové prehliadky Be2Can, Scandi a Crème de la Crème, vysiela prémiové televízne kanály Film Europe a Film Europe+. V máji roku 2020 Film Europe spustilo VOD platformu (online videotéku) Edisonline, ktorá obsahuje stovky špičkových festivalových a európskych filmov.

Ako názov napovedá Edisonline je súčasťou rodiny Edison Filmhubu v Prahe a čoskoro aj v Bratislave. Ďalším srdcovým projektom Film Europe je revitalizácia schátralej historickej budovy bývalej školy z roku 1913 v Kokave nad Rimavicou na kultúrno-kreatívne centrum, ktoré sa toto leto po tridsiatich rokoch sprístupnilo verejnosti.
Predpokladaný dátum otvorenia Edison Filmhub je koniec roka 2022.

Oficiálna webová stránka kina: edisonfilmhub.sk 

Autormi projektu Edison Filmhub sú Ivan Hronec, Silvia Hroncová, Veronika Hroncová-Žilinková a Dominik Hronec. 

Autormi architektonického návrhu sú Peter Jurkovič a Kristína Tomanová zo štúdia JRKVC.
Vizualizácie projektu Edison Filmhub nemusia úplne reflektovať finálnu realizáciu.