Festivalové leto: Superhrdinovia v Kine Lumière

Cyklus Festivalové leto v Kine Lumière prináša filmy, ktoré zarezonovali na filmových festivaloch, no nie sú dostupné v bežnej distribúcii. Taliansky film Superhrdinovia (2021) režiséra Paola Genoveseho je veselý, smutný, romantický, no predovšetkým hovorí o bežných ľuďoch a situáciách, ktoré denne prežíva každý z nás. Kino Lumière ho uvedie v stredu 27. júla o 20.00 hod. Diváci ho s nadšením prijali na nedávno skončenom festivale v Karlových Varoch i na prehliadke Cinevitaj. Kino Lumière v utorok 26. júla o 20.30 hod. uvedie aj Genoveseho úspešný film Úplní cudzinci.
blog

Paolo Genovese, režisér úspešného diváckeho hitu Úplní cudzinci (2016), nakrútil romantický film o dvoch mladých ľuďoch, ktorých spojila náhoda. Anna (Jasmine Trinca) a Marco (Alessandro Borghi)  sa prvýkrát stretli, keď sa snažili ukryť pred dažďom. Sú rozdielni. Dynamická a impulzívna Anna sa túži živiť kreslením komiksov, zatiaľ čo racionálny Marco vyučuje fyziku na univerzite a je presvedčený, že všetko má logické vysvetlenie. Ich láska na prvý pohľad prerástla do vzťahu, no spolužitie v dvojici nefunguje podľa ich očakávaní. Pri hľadaní stability a rovnováhy v spoločnom živote dvojice sa striedajú nedorozumenia, úteky a návraty aj chvíle intenzívneho šťastia. A to všetko medzi Milánom, Marakéšom, Kodaňou, Luccou a Ponzou. 

Dôležitú úlohu vo filme zohráva čas. Film v dvoch dejových líniách zachytáva desať rokov života hlavných postáv a neustále sa posúva tam a späť. Ukazuje, ako sa obaja hrdinovia menia, ako inak reagujú v podobných situáciách, ktoré sa v živote opakujú, a ako sa premieňajú ich pocity. V Anniných komiksoch je zidealizovaný svet, ale v autentickom živote sú Anna a Marco superhrdinovia: normálni ľudia so superschopnosťami, ktoré im umožňujú plávať proti prúdu, aby zachránili svoju lásku a dokázali odolávať únave z každodennosti.

Sentimentálna dráma o spolužití a vplyve plynutia času na vzťah, ktorá kladie jednoduchú, no hlbokú otázku: aké superschopnosti ľudia potrebujú na to, aby sa milovali celý život? Slovami režiséra Paola Genoveseho je to film „o jednom páre a jeho skutočnej sile odolávať času“.

Kino Lumière v utorok 26. júla o 20.30 hod. uvedie aj Genoveseho úspešný film Úplní cudzinci.

27. 7. 2022 (streda) o 20:00 hod.

Superhrdinovia, r. Paolo Genovese, Taliansko, 2021, 113 min.