Festival Jeden svet privíta slávnu kubánsku blogerku Yoani Sáchchez

O význame nových médií vie svoje aj Yoani Sánchez, svetoznáma kubánska blogerka, ktorá prijala pozvanie a bude jedným zo vzácnych festivalových hos­tí.

blog

Rozvoj internetu, sociálnych sietí, blogov výrazne mení každú spoločnosť. To čo bolo kedysi výsadnou silou médií sa dnes presúva do rúk bežných ľudí. Poukazujú na nekalosti, kritizujú, vyjadrujú názory, šíria informácie. Mimoriadny význam majú v totalitných krajinách, ale tiež v tradičných demokraciách.

Na festivale Jeden svet sme preto tejto téme vyhradili celú filmovú sekciu s názvom Sila médií. O význame nových médií vie svoje aj Yoani Sánchez, svetoznáma kubánska blogerka, ktorá prijala pozvanie a bude jedným zo vzácnych festivalových hos­tí.

Slovensko navštívi po prvý raz a záujemcovia sa s ňou môžu porozprávať v piatok 22.11. v Kine Lumiére o 19.45 h. Prostredníctvom blogu Generación Y, ktorý je prekladaný do 20 jazykov, sa vďaka Yoani celý svet dozvedá o živote na Kube. Získala si nimi rešpekt v zahraničí, no doma jej priniesli nemálo problémov.

V rámci sekcie Sila médií si nenechajte ujsť filmy Skutočná sociálna sieť o študentských protestoch vo Veľkej Británii proti zvýšeniu školného, Príbeh hacktivistov o hnutí Anonymous, či High Tech, Low Life o dvoch odvážnych čínskych blogeroch, ktorí putujú po Číne a zaznamenávajú neprávosti voči obyčajným ľuďom.

Festival Jeden svet sa koná od 21. – 26. 11. v Bratislave a následne putuje do 25 miest na Slovensku.

Pozrite si kompletný program festivalu