Fest Anča 2021 prinesie tradície v netradičnej podobe

Fest Anča 2021 sa uskutoční od 1. do 4. júla s možnosťou streamovať filmy až do nedele 11. júla. V aktuálnom ročníku zažiari silným programom kombinujúcim animáciu s inými formami umenia, kvalitnou dramaturgiou ale aj hviezdnym zložením súťažných porôt.

blog

Do programového Fokusu Tradície bude tento rok zaradených 6 pásiem krátkych animovaných filmov domácej a zahraničnej produkcie, ktoré rôznymi spôsobmi pracujú s nazeraním na tému. Vo Fokuse sa objavia sekcie ako napríklad Všade dobre, doma najlepšie, Čo zaseješ, to budeš žať alebo Leopard svoje škvrny nezmení.

Večerníčky sa v spolupráci s RTVS zaradia aj do dramaturgie festivalu. V programe sa objavia prierezy najzaujímavejších večerníčkov od 60. rokov špeciálne vybrané pre detského a pre dospelého diváka. Zaradené budú iba do fyzickej podoby Fest Anče a ako jediný filmový program nebudú súčasťou online streamu ročníka. 

S témou Tradície bude na 14. Fest Anči (pozrite si program) korešpondovať aj výber celovečerných filmov. Doňho tento rok dramaturgovia zaradili animovaný dokument Felvidék – Horná zem (2014) režisérky Vladislavy Plančíkovej, ktorý je na jednej strane osobnou výpoveďou o rodine, na druhej hľadaním koreňov a skúmaním slovensko-maďarských vzťahov. 

Druhým celovečerákom na Fest Anči 2021 bude Dom vlkov (2018) čilskej autorskej dvojice Joaquín Cociña a Cristóbal León. Film rozpráva príbeh o dievčati, ktoré ujde z náboženskej sekty a hľadá úkryt pred svojou minulosťou. Autori pracujú s rozprávkovou estetikou, no rozprávajú o brutálnej – a nedávnej – čílskej minulosti: kolónii Dignidad (Dôstojnosť), ktorú pod ochrannou rukou Pinochetovho režimu desaťročia viedol bývalý nacista Paul Schäfer. Autori za film získali cenu Caligari Prize na festivale Berlinale.

Tretím celovečerným filmom v programe bude zásadný titul Viktora Kubala Krvavá pani (1980), ku ktorému hudobnú zložku v podobe live koncertu zabezpečí Ranjevš & Óbasz,  inštrumentálne duo vychádzajúce z jazzovej tradície skĺbenej s avantgardnými prístupmi. Krvavá pani je druhým celovečerným filmom jedného zo zakladateľov slovenského animovaného filmu. Je inšpirovaná historickou legendou o krutej Čachtickej panej Alžbete Báthory a je význačná minimalistickou animáciou a absenciou dialógov. 

Oficiálna stránka festivalu

Mladé hviezdy svetovej animácie v porotách

Okrem tematického fokusu bude mať Fest Anča tento rok opäť čo ponúknuť aj vo výbere filmov zaradených v súťažných a nesúťažných sekciách. Do Call for entries 2021 sa prihlásilo spolu 1244 titulov z takmer 70 krajín. Do oficiálneho výberu ich postúpilo 243. Pozoruhodné je, že až tretina filmov v hlavnej súťaži prišla zo škôl, hoci boli školy väčšinu uplynulého akademického roka zatvorené. Slovenských filmov sa tento rok prihlásilo 40, čo je viac ako kedykoľvek doteraz v histórii festivalu.

O mimoriadny ročník ide aj vďaka obsadeniu tohtoročných porôt. V hlavnej festivalovej porote tento rok virtuálne „zasadne“ napríklad francúzsky animátor Osman Cerfon, autor vlaňajšieho víťaza hlavnej súťaže Anča Award I’m Going Out For Cigarettes, ktorý bol zároveň jedným z najoceňovanejších filmov predošlej festivalovej sezóny. Spolu s ním v porote zasadnú estónska animátorka a riaditeľka Medzinárodného festivalu animácie Animist Tallinn v Estónsku Mari Kivi a Joaquín Cociña, čílsky animátor a spoluautor snímky Dom vlkov. Druhý zo spoluautorov Domu vlkov Cristóbal León bude zas členom poroty v slovenskej súťaži.

Ďalšími členmi porôt budú aj animátor a víťaz Anča Slovak Award v roku 2019 Martin Smatana, zástupkyňa partnerského poľského industry fóra Animarkt Katarzyna Gromadzka, autorka ďalšieho z ocenených filmov z Fest Anče 2020, vietnamská animátorka žijúca v Kodani Thịnh Nguyễn (Anča Student Award za film Tom Has a Plant) alebo scenárista a prispievateľ renomovaného webu venovaného nezávislej animácii Zippy Frames Jair Salvador Flores Alvarez alias Kropka.

Jeho súčasťou budú tento rok napríklad koncerty Edúv Syn, Niny Pixel, Fokular či Dominika Suchého či diskusie. Headlinerom sprievodného programu bude nemecký animátor a hudobník Adi Gelbart, ktorý pricestuje z Berlína a odohrá svoj set špeciálne zo Žiliny.

„Premiéra“ celého festivalového programu sa bude konať počas pôvodného festivalového termínu v prvých júlových dňoch, no vzhľadom na iný typ diváckeho zážitku na internete sa organizátori rozhodli ponechať filmový program online o týždeň dlhšie. „Rozumieme, že ľuďom sa nebude chcieť sedieť pred monitormi tak dlho, ako by sedeli na živom festivale v žilinskej Synagóge alebo na Stanici. Aj preto sme sa rozhodli, že filmy, ako aj väčšinu sprievodného festivalu, bude možné si pozrieť ešte týždeň po premietaní, teda do 11. júla. Výnimkou budú koncerty, ktoré ostanú online len 24 hodín po odohraní,” vysvetlila I. Sujová.

Súčasťou Fest Anče 2021 bude, rovnako ako po iné roky, aj špeciálny program pre detské publikum, ktorý bude tiež k dispozícii online a sprístupnený bude pod špeciálnym zvýhodneným detským online lístkom. V rámci festivalu sa tiež odohrá konferenčná Industry sekcia pre domácich profesionálov v animácii.



O Fest Anči

Medzinárodný festival animácie Fest Anča je jediný slovenský multimediálny festival zameraný na animovaný film primárne pre dospelého diváka. Každoročne sa koná v Novej Synagóge v Žiline a v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie. Cieľom festivalu je prezentovať súčasné progresívne animované filmy spolu s tým najlepším z histórie žánru. Festival sa snaží zvyšovať povedomie o animovanom filme ako o plnohodnotnej umeleckej forme a vzdelávať svoje publikum o rôznych podobách animácie.

Festival každoročne zahŕňa medzinárodnú súťaž animovaných krátkych filmov a hudobných
videí, ale aj tematické a špeciálne fokusované filmové sekcie. Fest Anča ponúka počas štyroch dní prednášky, premietania pre deti a množstvo ďalších sprievodných podujatí.

Medzinárodný festival animácie Fest Anča 2021 finančne podporil Audiovizuálny fond. Festival bol finančne podporený z Fondu LITA. Tematický fokus Tradície v rámci Fest Anča 2021 je súčasťou implementácie projektu Študentské fórum Fest Anča.

Projekt “Študentské fórum Fest Anča” získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 120 609 € prostredníctvom Grantov EHP. Projekt bol spolufinancovaný v sume 18 091€ z prostriedkov štátneho rozpočtu Slovenskej republiky. Cieľom projektu je práca s publikom, medzinárodná mobilita a prepojenie škôl z Európy, zdieľať vedomosti a zručnosti a porovnať spôsoby výučby animácie v odlišných častiach Európy.