Dlhá noc múzeí už túto sobotu u našich susedov

Nočnú návštevu múzeí si nielen vo Viedni, ale aj v ďalších rakúskych mestách budú môcť vychutnať záujemci v sobotu, 5. októbra. Do rakúskej Dlhej noci múzeí sa zapojí na 693 múzeí.

blog

Program akcie prináša prehliadky, autorské čítania, živé koncerty, performances, detský program, workshopy, filmové prehliadky či ochutnávky kulinárskych špecialít.

Nočné kultúrne podujatie sa koná už po štrnásty raz a v celom Rakúsku sa ho doteraz zúčastnilo viac ako 4,2 milovníkov umenia, čím sa radí k najväčším kultúrnym podujatiam v krajine. Na ostatnú Dlhú noci múzeí si vyšlo u našich susedov spolu 435.500 návštev­níkov.

V samotnej metropole na Dunaji otvorí svoje brány tento raz rekordných 129 múzeí a galérií. Návštevníkov Dlhej noci múzeí vo Viedni očakáva od 18. až do 01. hodiny nočný náhľad do umeleckých zbierok, aktuálnych i stálych výstav od renomovaných múzeí až po nové galérie.

Albertine aktuálnu výstavu Matisse a fauvisti, ktorá po prvý raz predstavuje vo Viedni diela francúzskych priekopníkov moderny, dokreslia pouliční umelci a hudobníci atmosférou ako z dávneho Montmartru a prenesú návštevníkov do sveta Henriho Matissa a Paríža okolo roku 1900.

Chýbať nemôže viedenský Belvedere s najväčšou zbierkou diel majstra secesie, Gustava Klimta i s jeho „Bozkom“.

Múzeum cirkusu a klaunov ponúkne príbehy o známych viedenských artistoch, cirkusoch a varieté od biedermeieru až po súčasnosť.

Rakúske múzeum užitkového umenia MAK láka na nevšednú prehliadku zbierky bicyklov, na šou najvyššej jednokolky v Európe alebo na workshop, kde si záujemci vyrobia vlastnú dizajnérsku taburetku.

Dome hudby si popri prehliadke majstrov klasiky môžu návštevníci zaexperimentovať s interaktívnymi prvkami a zvukovými inštaláciami. Lákadlom je aj gigantická zvuková skulptúra Vibrosaurus od Constantina Lusera, v tvare skeletu dinosaura, na ktorej môže hrať naraz až 30 hudobníkov. Nevšedná skulptúra je vytvorená z trumpiet, trombónov, túb a lesných rohov.

Židovské múzeum láka na kurz hebrejčniny pre najmenších, prehliadku deponovaných objektov alebo novú výstavu venovanú židovskej Viedni a Richardovi Wagnerovi. Špeciálny program očakáva deti v 53 viedenských múzeách a galériách.

Na všetky vstupy a podujatia potrebujú účastníci viedenskej Dlhej noci múzeí jediný lístok v cene 13 eur (zľavnený 11 eur). Lístok zahŕňa aj špeciálnu kyvadlovú dopravu aj prepravu v mestskej hromadnej doprave.

Bližšie informácie.