Divadelná Nitra sa začína o týždeň, privíta európsku a slovenskú divadelnú špičku

Špičkové európske a slovenské divadlo sa už o týždeň stretne pod jednou strechou na 23. ročníku Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra, ktorý sa uskutoční od 26. septembra do 1. októbra 2014.

blog

Tvorcovia zo šiestich krajín nastolia prostredníctvom originálnych divadelných výpovedí otázku Načo umenie?, ktorá je mottom tohtoročného festivalu.

V hlavnom programe si diváci budú môcť pozrieť 10 inscenácií uznávaných tvorcov z Belgicka, Česka, Maďarska, Nemecka, Slovinska aj Slovenska.

Hneď na úvod sa publikum zoznámi s inscenáciou medzinárodne presláveného umelca. Komická opera "Bez názvu č. 1 // Opera Herberta Fritscha otvorí 26. septembra 2014 Divadelnú Nitru. Legendárny berlínsky súbor Volksbühne sa na nitrianske dosky vracia po desiatich rokoch a tentoraz prinesie naozaj neobyčajné dielo, ktoré uvidí slovenské festivalové publikum v medzinárodnej premiére. Povestný bývalý herec-anarchista a v súčasnosti enfant terrible nemeckej réžie, hviezdny Herbert Fritsch, už niekoľko rokov tvorí so svojimi hercami inscenácie, ktoré zabávajú javiskovými vtipmi a zároveň sú silnou reflexiou spoločnosti. Oslavovaný provokatér sľubuje Divadelnej Nitre jedinečný zážitok z divadla. Pozrite si video upútavku

Hviezda maďarského divadla Béla Pintér sa na Divadelnú Nitru vráti už po tretíkrát. Po úspechoch z rokov 2007 a 2010 prinesie tento provokatívny umelec na scénu Cisársku TV, Uhorsko, inscenáciu s množstvom humoru, v ktorej si tvorcovia úplne bez rešpektu berú na mušku národný boj za nezávislosť aj súčasnú politickú situáciu. Stala sa najlepšou produkciou nezávislého divadla sezóny 2011/2012. Odvážne, v opozícii k vládnej moci, bojuje na scéne Béla Pintér so všetkými politickými nezmyslami, primitívnosťou nacionalizmu a kresťanským dogmatizmom. Béla Pintér and Company sú uznávaní ako jeden z najvýznamnejších a najnovátorskej­ších nezávislých divadelných súborov v Maďarsku, ktorý štyrikrát vyhral Cenu maďarských kritikov. V Budapešti sú ich predstavenia neustále vypredané a ich inscenácie s úspechom hosťujú na všetkých významných európskych divadelných festivaloch. Málokedy sa dá v našich končinách vidieť takéto politické divadlo. Pozrite si video upútavku

V súčasnosti žiadaný a oceňovaný český režisér Jan Mikulášek prinesie do Nitry najlepšiu inscenáciu roka 2013 – Zlaté šesťdesiate alebo Denník Pavla J. Divákom sa s týmto výnimočným dielom predstaví festivalovým návštevníkom už dobre známe Divadlo na Zábradlí, ktoré bude na Divadelnej Nitre hosťovať po desiatykrát. Mekka českého moderného divadla, ktorou prešiel aj Václav Havel, prinesie na scénu príbeh kľúčovej osobnosti českého filmu 60. rokov, Pavla Juráčka, režiséra a signatára Charty 77. Jeho denníkové zápisky zachytávajú vzostup aj pád talentovaného umelca v konflikte so socialistickou mocou a sú jedinečným svedectvom o dobe, ktorá dala československému filmu také osobnosti, ako Věra Chytilová, Jiří Menzel, Miloš Forman, ale aj Pavel Juráček. Pozrite si video upútavku

Ozajstný koncert osobností – aj tak možno označiť tanečnú inscenáciu Sokol! dua medzinárodne etablovaných umelcov a dvoch kľúčových postáv slovinskej divadelnej scény – Iztoka Kovača a Janeza Janšu. A hoci ide o celoživotných priateľov, Kovač a Janša nikdy doteraz umelecky nespolupracovali. Teraz stoja obaja na prahu päťdesiatky a v tejto inscenácii odkrývajú svoj vek, ilúzie, krízy aj zmysel pre humor. Šarmantné predstavenie Sokol!, v ktorom je tanec popretkávaný spomínaním a rozprávaním, prináša vtipné úvahy o tele, o starnutí aj o tom, čo by sa stalo, keby sme si mohli opätovne „zatancovať“ svoju mladosť. Pozrite si video upútavku

Hravé, magické a angažované divadlo zavíta z Belgicka. Pálenie kníh skvelého performera Pietra De Buyssera a výtvarníka Hansa Op de Beecka je na prvý pohľad rozprávkový príbeh so smutnými aj veselými príhodami medzi otcom a dcérou. Ale v priebehu rozprávania sa príbeh mení na angažovanú a spoločensky aktuálnu výpoveď o dnešnom svete: kríza kapitalizmu, aféra WikiLeaks, rastúca nezamestnanosť, nespokojnosť mladých ľudí – a to všetko z pohľadu mačky! Inscenácia sa stala udalosťou flámskeho divadla roku 2012. Pozrite si video upútavku



Na Divadelnej Nitre už tradične nebudú chýbať ani domáce diela. Slovenské inscenácie tento rok vyberal do programu festivalom oslovený kurátor – režisér a umelecký šéf Divadla Andreja Bagara v Nitre Svetozár Sprušanský.

Festivalovým divákom sa predstavia Láskavé bohyne z Činohry Slovenského národného divadla, ktoré majú aktuálne na konte štyri nominácie na najvýznamnejšie divadelné ocenenie DOSKY, vrátane šance stať sa najlepšou inscenáciou sezóny. Režisér Michal Vajdička má tiež nomináciu za najlepšiu réžiu. Kritici ocenili jeho pôsobivé stvárnenie fiktívnych memoárov vzdelaného a kultivovaného fašistického dôstojníka, ktoré sa v Európe stali kultúrnou udalosťou. Vo veľkolepej temnej freske o právnikovi, ktorý sa drobnými kompromismi so svedomím stane kolieskom v súkolesí masového zabíjania, hrá herecká špička Slovenského národného divadla – Ľuboš Kostelný, Jozef Vajda, Alexander Bárta, Marián Geišberg, Richard Stanke, Emília Vášáryová, Táňa Pauhofová a ďalší.

Až s troma nomináciami na DOSKY sa predstaví festivalovým návštevníkom inscenácia Svedectvo krvi z dielne OZ Košické divadlo a Štátne divadlo Košice. V podaní hosťujúcej poľskej režisérky Agnieszky Olsten, ktorá je nominovaná za najlepšiu réžiu sezóny, potečie krv aj slzy, zaznie rap aj Te Deum. Príbeh troch misionárov, ktorí do Košíc prišli začiatkom 17. storočia, aby rekatolizovali protestantské mesto a boli preto umučení, preniesla režisérka na scénu v nečakanej provokujúcej forme a s prostriedkami moderného divadla.

Divadlo Andreja Bagara v Nitre vystúpi na Divadelnej Nitre s inscenáciou hry Potkany držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Gerharta Hauptmanna. Silnú sociálnu drámu o žene, ktorá túži po dieťati a je schopná ísť za svojim snom až na hranicu morálky, režijne stvárnil Roman Polák, riaditeľ Činohry Slovenského národného divadla. V silnej dráme exceluje herečka Kristína Turjanová, ktorá je za postavu Johnovej nominovaná na Dosku za najlepší ženský herecký výkon sezóny 2013/2014.

Slovenské komorné divadlo Martin predvedie na festivalovej scéne Europeanu – Stručné dejiny dvadsiateho storočia. Režisér Ján Luterán privádza divákov do impozantnej knižnice, v ktorej sa okrem množstva kníh ukrývajú aj postavy žien a mužov. Sprevádzajú nás dejinami Európy a vypovedajú ironicky aj vážne o hystérii ľudstva v nedávnej minulosti, o brutalite vojen a revolúcií, o falšovaní skutočnosti, o zneužívaní vedy a techniky.

Martin Čičvák prinesie na festivalové dosky Kapitál, vrcholné dielo tzv. Občianskeho cyklu Divadla Aréna, ktoré otvára tabuizované témy politických dejín Slovenska. Režisér, ktorý vytvoril výnimočné inscenácie Tiso, Dr. Gustáv Husák, Komunizmus či Holokaust, prináša v novinke divadelný výkrik o svete, ktorý žijeme. Mladí rozhorčení ľudia, inšpirovaní Marxom, sa publika pýtajú na zlyhanie kapitalizmu, na zodpovednosť za hospodársku krízu, na rastúce rozdiely medzi chudobnými a bohatými. Závážnosť témy a humor jej prevedenia v podaní hereckých hviezd ako je Braňo Deák, Martin Hronský a Táňa Pauhofová vytvárajú z predstavenia skutočný zážitok.

Zaujímavosťou je, že viacerí slovenskí herci sa stretnú na tohtoročnej Divadelnej Nitre na niekoľkých javiskách v rôznych predstaveniach. Martin Nahálka sa predstaví dokonca v troch slovenských inscenáciách – v Láskavých bohyniach Slovenského národného divadla, v Potkanoch Divadla Andreja Bagara v Nitre a aj pod šapitó Teatra Tatra v Majstrovi a Margaréte, aj Milana Ondríka uvidia diváci aj v Láskavých bohyniach aj v inscenácii Majster a Margaréta, v Láskavých bohyniach hrá aj Táňa Pauhofová, ktorá hrá zároveň v Kapitále Divadla Aréna a Peter Oszlík si zahrá aj v Potkanoch aj v Majstrovi a Margaréte.

Všetky predstavenia sa uskutočnia v Divadle Andreja Bagara v Nitre a v Starom divadle Karola Spišáka v Nitre a budú tlmočené do slovenčiny a angličtiny.

V sekcii Festival Plus, ktorá je doplnením ponuky Hlavného programu, sa predstaví ďalších päť inscenácií zo Slovenska a Česka – detská opera 2′16” a pol: Vesmírna odysea zo Stanice Žilina – Záriečie, svetová klasika pod divadelným šapitó Majster a Margaréta kultového súboru Teatro Tatro, súčasná tanečná inscenácia zoskupenia ALT@RT z Prahy – Terezy Ondrovej a Petra Šavela Chlapci, ktorí sa radi hrajú s bábikami a dramatizácia filmu Larsa von Triera Dogville zo Starého divadla Karola Spišáka v Nitre. Divadelná Nitra po prvýkrát vypraví zájazd mimo Nitry, čím chce začať tradíciu „divadelných ciest za dobrým divadlom“ počas celého roka. Teraz v spolupráci so Stanicou Žilina – Záriečie ponúkne predstavenie Informátori svetoznámeho českého zoskupenia Farma v jeskyni.

Téma Načo umenie? sa odrazí nielen v divadelných inscenáciách, ale aj v bohatom sprievodnom programe. Vo výkladoch, na citylightoch, na parkoviskách, vo fontáne, na námestí pred divadlom a na mnohých miestach Nitry sa obyvatelia i návštevníci mesta budú môcť stretnúť s rôznymi druhmi a formami umenia.

Hudba čiarových kódov, grafika stvorená zo štatistických údajov, predstavenie pre batoľatá, obrazy zrakovo postihnutých detí, film o kreativite väzňov, rozhlasové reportáže naživo cez internet, knihy na bicykli či kostol z lešenia. V sekciách iné_námestie, Biela noc, Festival deťom či Fest_market. O umení sa bude aj veľa diskutovať – umelci s verejnosťou, odborníci vo verejnej debate, študenti medzi sebou a za účasti publika. Festival sa bude spolu s návštevníkmi pýtať, na čo slúži umenie, aký má význam, postavenie, kto ho potrebuje, kto ho má podporovať. Koniec septembra bude sviatkom umenia nielen pre Nitru.

Program medzinárodného festivalu Divadelná Nitra a predpredaj vstupeniek cez Citylife.sk nájdete tu