Divácku cenu Týždňa slovenského filmu získal dokument Neviditeľná

Prehliadka Týždeň slovenského filmu sa po dvoch rokoch v online priestore uskutočnila naživo. Spolu uviedla 47 filmov a divákov privítala na 38 projekciách a 8 sprievodných podujatiach. Divácku cenu Týždňa slovenského filmu získal dokumentárny film Neviditeľná (2020) režisérky Maie Martiniak, ktorý kontroverznou témou traumy z pôrodu vyvolal v čase svojej premiéry veľkú spoločenskú diskusiu.
blog

Film Neviditeľná zachytáva príbehy troch žien, z ktorých každá už zažila pôrod dieťaťa a má svoj pohľad na život. Prostredníctvom nich otvára kontroverznú a spoločnosťou často odmietanú tému traumy z pôrodu. Ukazuje nevidenú realitu v spoločnosti a zviditeľňuje ženy, ktoré boli doteraz umlčiavané tlakom okolia alebo zdravotníckeho personálu. Neviditeľnú za svoj najobľúbenejší film spomedzi 29 snímok uplynulého roka vybrali diváci hlasujúci online i naživo v kine. 

„Atmosféru kina nič nenahradí,“ hodnotí ôsmy ročník Týždňa slovenského filmu Miro Ulman, programový dramaturg prehliadky. „Preto som veľmi rád, že po dvoch rokoch sa Týždeň slovenského filmu konečne uskutočnil v podobe, v akej bol naplánovaný. Pre divákov sme pripravili 47 filmov, dva semináre, tri hodnotiace panely a dve diskusie i program pre deti. Všetko počas jedného týždňa. Navyše s anglickými titulkami, takže so slovenskou kinematografiou mali možnosť zoznámiť sa i cudzinci, ktorí v Bratislave žijú alebo ňou počas uplynulého týždňa prechádzali.“

V hlavnom programe prehliadky sa premietlo 29 slovenských a koprodukčných filmov, ktoré mali v minulom roku premiéru. „Napriek tomu, že filmy uvádzané počas Týždňa slovenského filmu sme už počas minulého roku v Kine Lumière niekoľkokrát premietali, tak na tretine z nich bola návštevnosť vyššia ako bola vlaňajšia priemerná návštevnosť v slovenských kinách,“ hovorí Ulman.

S najväčším záujmom sa stretla snímka Myši patria do neba režisérskej dvojice Denisa Grimmová a Jan Bubeníček, nasledovali filmy Cenzorka Petra Kerekesa, Zátopek Davida Ondříčka a dokumenty The Sailor Lucie Kašovej a Čiary Barbory Sliepkovej.

Cenzorku, čerstvo ocenený film na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti, kde zabodoval v štyroch kategóriách vrátane ceny pre najlepší film, osobne na záver prehliadky uviedol režisér Peter Kerekes s ukrajinskou delegáciou v zložení herečiek Irina Kirjazeva, Marina Klimova, Liubov Vasylyna a kostymérky Poliny Karčevy. Po skončení filmu sa uskutočnila aj podnetná diskusia.

 

Počas Týždňa slovenského filmu sa konalo osem sprievodných podujatí. Tri odborné panely o hranom, dokumentárnom a animovanom filme a dva semináre zamerané na prepojenie filmu a literatúry, venované filmovej a literárnej teoretičke Jelene Paštékovej a spisovateľovi a scenáristovi Petrovi Pišťankovi, boli dostupné naživo aj online. Uskutočnili sa aj dve diskusie, ktoré sa stretli so živým záujmom publika v hľadisku. Jedna bola o ankete Film.sk – slovenský film storočia, ktorú moderoval Michal Havran a zúčastnili sa jej režisér a scenárista Eduard Grečner, filmová historička Petra Hanáková, filmový publicista Matej Sotník a generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký. Druhá bola s režisérom Petrom Bebjakom, ktorú moderoval scenárista a PR manažér Peter Gašparík. Konal sa aj program pre deti vrátane tvorivého workshopu Filmový kabinet deťom.

„Vďaka premietaniu v kine Týždeň slovenského filmu doslova ožil. Potešila ma návštevnosť, atmosféra v kinosálach, vo foyeri i v kaviarni, stretnutia s divákmi. Mnohí z nich boli prekvapení, koľko domácich filmov sa dostalo do kín, pretože väčšina z nich vie len o zlomku z nich. I to je jedna z úloh Týždňa slovenského filmu – informovať verejnosť o bohatosti a rozmanitosti domácej filmovej tvorby,“ uzatvára Ulman. 

V priestoroch Kina Lumière je aj po skončení Týždňa slovenského filmu inštalovaná výstava Film.sk – slovenský film storočia s plagátmi k dvadsiatim filmom ankety filmového mesačníka, ktorou Slovenský filmový ústav (SFÚ) zavŕšil súbor aktivít pripomínajúcich sté výročie vzniku prvého slovenského dlhometrážneho hraného filmu Jánošík (1921) Jaroslava Siakeľa.