Čo prinesie festival Mesiac fotografie 2012

Už po 22. krát sa v novembri v Bratislave koná festival Mesiac fotografie, jedna z najvýznamnejších kultúrnych udalostí v stredoeurópskom regióne.

blog

Festival tento rok ponúka 28 individuálnych a skupinových výstav. Medzi najvýnimočnejšie výstavy určite patrí výstava Robert Capa, vojnový reportér 20. storočia v Slovenskej národnej galérii, kde sa predstavuje dielo maďarsko-amerického vojnového fotografa.

K ďaším top výstavám na festivale určite patrí tvorba slávneho amerického fotografa Lewisa Hineho 1874 – 1940 zo zbierky Goerga Eastmana Housea. Výstavu si môžete pozrieť v Galérii mesta Bratislavy v Pálffyho paláci.

Hlavnou témou tohtoročného festivalu je Život menšín – Rómov a Rusínov v majoritnej spoločnosti. V rámci tejto témy uvidíte viacero výstav. Jednou z nich je aj kolektívna výstava Na ceste, ktorá prináša fotografické svedectvá o živote rómskeho etnika v 4 európskych krajinách: v Čechách, Maďarsku, Rusku a na Slovensku.

Ďalšie z výstav s témou menšín sú výstava Tamas Schild (HU): Moji krásni cigáni v Múzeu kultúry Maďarov na Slovensku SNM, výstava Šymona Klimana (SK): Krásni ľudia v Stredoeurópskom dome fotografie alebo výstava v Historickom múzeu na Bratislavskom hrade Jozefa Ondzika a Tomáša Leňa: Rusíni, ktorý budú mať aj prednášku o svojom dvadsaťročnom projekte 3.11.2012 na Vysokej škole výtvarných umení.

Z výstav, ktoré si určite nenechajte ujsť sú určite kolektívne výstavy Mladá ruská fotografia v Dome umenia, kde sa predstaví nová generácia fotografov, ktorí sa dnes dostali do popredia v Rusku. V tom istom priestore si milovníci prírody určite pozrú výstavu Očami National Geographic, prezentujúcu výber najlepších fotografií prírody renomovanej spoločnosti National Geographic society, ktorá tento rok oslávi desať rokov pôsobenia v Českej a Slovenskej republike.

Mesiac fotografie je bohatý aj na sprievodné podujatia. 22. novembra sa môžete tešiť na divadelné predstavenie Divadla Husa na provázku Tichý Tarzan, ktoré mapuje život a podivuhodné dielo fotografa Miroslava Tichého.

Prvý krát sa festival spojil aj s Medzinárodným filmovým festivalom Bratislava, kde uvedie päť dokumentárnych filmov z cyklu Fotografi, spojené s dikusiou a režisérmi a fotografmi. Nebudú samozrejme chýbať ani prednášky, krsty kníh či workshopy.

Pozrite si kompletný program festivalu Mesiac fotografie2012 K zakúpeniu bude aj katalóg, permanentka na výstavy stojí 12 Eur.