Bratislava Design Week 2013 už v septembri!

Dizajnvíkend (2009 – 2012) – medzinárodný festival súčasného dizajnu sa tento rok od premenoval na Bratislava Design Week a v čase od 17. – 22. 9. naberá ešte intenzívnejší formát.

blog

Mesto naplno!

Prvý „Týždeň dizajnu v Bratislave“ má tému Mesto naplno!. Prostredníctvom festivalu chceme zasiahnuť a premýšľať viac o urbánnom potenciáli Bratislavy, o našom životnom štýle, uliciach, o skrytých miestach aj dobrých zmenách, ktorých je čím ďalej tým viac, o jedle, o susedských vzťahoch, verejnom priestore. Dizajn je aj tam, kde by ste ho vôbec nečakali

Dizajn každodennosti

Festival sa bude koncentrovať najmä do okolia Štefánikovej a Šancovej ulice. Okrem hlavnej centrály, ktorou ostáva Pisztoryho palác, dizajnérske zásahy a výstavy nájdete aj v opustenom trakte krásnej budovy YMCA, v nostalgickom Múzeu dopravy, ale aj v niekoľkých ďalších vyprázdnených priestoroch na Štefánikovej ulici.

Významným projektom je Dizajn každodennosti združenia Local act, ktorý skúma potenciál a génius loci tejto štvrte na periférii centra a pripravuje viacero interaktívnych aktivít.

Mind the Gap

Bratislava Design Week 2013 sa neobmedzí len na túto štvrť, ale sprievodné podujatia nájdete aj v mnohých ďalších priestoroch: napríklad aj v Slovenskej národnej galérii, v Satelite, v Dizajn štúdiu ÚĽUV, v Eggplante, v galérii Tri v jednom, v Cvernovke, ale aj v mnohých showroomoch po meste (Techo, Konsepti, TON, Stopka, Uni lIght…)

Bratislava Design Week prepája profesionálov s dizajnérmi. Tomu sa budú venovať dve veľké medzinárodné akcie Mind the Gap od Denamitu a In the Midl Design Forum.

Výnimoční zahraniční dizajnéri z Nórska, Nemecka, Rakúska, Čiech, Maďarska, Poľska sa predstavia formou kurátorských výstav, prednášok, Kreatívneho rána, PechaKucha Night a bohatých diskusií.

Premiéry, dizajnéri, transport aj mobilita

Novinky z vybraných progresívnych bratislavských show-roomov nájdu návštevníci priamo v priestoroch Pisztoryho paláca. Dizajn Lab, predstavujúci mladé progresívne značky bude originálne umiestnený v doteraz prázdnom trakte budovy YMCA.

O slovenskom transport dizajne, ktorý je vo svete mimoriadne úspešný, bude výstava v Múzeu dopravy. Za týmto úspechom sú najmä absolventi Ateliéru transport dizajnu VŠVU v Bratislave vedeného Štefanom Kleinom. Príbeh tohto mimoriadne úspešného dizajnérskeho ateliéru, ktorý slávi tento rok svoje 20. výročie predstavíme verejnosti prostredníctvom série akcií.

Na Bratislava Design Week sa osobne predstaví napríklad aj Boris Grell, pôsobiaci vo vývojovom centre VW v Nemecku, ktorý spolupracoval na interiéroch modelov Volkswagen Up! aj nového Volkswagen Golf.

Bratislava sa konečne mení aj na mesto bicyklov. O tých krásnych, mestských a och dizajne bude veľ -ká spoločná spanilá jazda mestom a zároveň špeciálna mobilná výstava Mestskí jazdci, ktorú organizuje Bratislava Design Week spolu s Cyklokoalíciou.

Bratislava Design Week je festival, ktorý vás chce baviť aj prekvapovať, motivovať. Príďte si ho s nami užiť 17. – 22. septembra 2013.