BLAF 2015: fokus na súčasné slovenské vizuálne umenie

Už o týždeň sa začne šiesty ročník festivalu BLAF – Bratislava Art Festival. Prebiehať bude od štvrtka 8. októbra do nedele 11. októbra na pôde 28 galérií. Tohtoročnou témou festivalu je „symbolický kapitál“ a aj tento rok je vstup na všetky festivalové podujatia bezplatný.

blog

Cieľom festivalu je vytvoriť z podujatia elitný projekt, prezentujúci najlepšie výstupy na poli súčasného umenia. Šiesty ročník festivalu BLAF ponúkne návštevníkom možnosť bezprostredného kontaktu so súčasným umením v rôznych jeho podobách. Je platformou aktívnej kooperácie a interakcie verejnosti s galerijnou scénou. Koncept festivalu je doplnený ponukou rôznorodých sprievodných aktivít – koncertov, vzdelávacích programov, vernisáží, komentovaných prehliadok výstav, tvorivých dielní či programov pre rodiny s deťmi.

Témou tohto ročníka je symbolický kapitál - terminus technicus, spájajúci sa s menom francúzskeho sociológa Pierra Bourdieua. Súčasní umelci sa popri aktívnej umeleckej tvorbe zväčša v rovnakej miere venujú aj rozvíjaniu svojho symbolického kapitálu, ktorého odrazom je spravidla kvalitné CV. Čo je reputation based economy, ako by mal umelec zušľachťovať svoje symbolické imanie, prečo je to dôležité a existuje dnes popri tom všetkom umenie ešte aj mimo umelcovho CV? Odpovede na tieto a iné otázky budú obsahom diskusie o vplyve symbolického kapitálu na kariéru súčasného umelca. V sobotu 10. októbra o 17.00 v Café Berlinka SNG bude Omar Mirza diskutovať nielen s pozvanými hosťami, ale aj vami.

Tento rok bude festivalom BLAF žiť hneď 28 galérií, výstavných priestorov a iniciatív. Ku každoročným stáliciam pribudnú tri nové mená: na bezplatný festivalový program vás po prvý raz pozve Magdaléna 4D Gallery, TOTO! je galéria a Fuga.

Aj tento rok ako súčasť vzdelávacieho bloku predstaví BLAF program Vstúpte si do umenia!, ktorý vzišiel zo spolupráce organizátorov festivalu a Nadácie Orange. V participujúcich galériách sa budete môcť zúčastniť vzdelávacích aktivít a workshopov v réžii lektorov či vystavujúcich umelcov. Okrem toho sa tešte na workshopy, vernisáže výstav, prezentácie, prednášky, komentované prehliadky (ne)stálych expozícií, kurátorské výklady, ale tiež projekcie, divadelné, tanečné a bábkové predstavenia, na ktoré vás pozvú tieto galérie a iniciatívy: amt_project, Artotéka, byt č. 6, Čin Čin, CT Gallery, Dom Quo Vadis, EGO Gallery, Flatgallery, FUGA, Galéria X, Gandy gallery, GMB, Krokus, Kunsthalle, Magdaléna 4D Gallery, Medium, Nedbalka, Nova, Roman Fecik Gallery, Satelit SCD a Podkrovie SMD, SNG, SOGA, Soyart, TOTO! je galéria, tranzit, Umelka, Zahorian & Van Espen a Žumpa.

Spomínanými priestormi si môžte prejsť aj ako cyklisti - a to pod taktovkou Čerstvého Ovocia & SLowatchu, ktorí v rámci BLAF-u organizujú výstavu Bike Society.

Vo štvrtok 8. októbra otvoríme festival koncertom indie folkového sesterského zoskupenia Genius Locci, po ktorých vás o kvalite svojej hudobnej selekcie presvedčí Faun svojím DJ setom. V priestore spoluorganizujúcej SNG – v Café Berlinka SNG, sa okrem spomínaného koncertu, diskusie o téme tohto ročníka a vzdelávacích aktivít tešte aj na prednášku austrálskej umelkyne Amandy Parer (v rámci Bielej noci), každoročný kvíz o súčasnom umení – Art kvíz, detskú aukciu umenia či prezentáciu online shopu ZOOT. V susednom Ex Librise si budete môcť doplniť knižnicu na Knižnom bazáre.

Pozrite si podrobný program podujatí festivalu BLAF