Artefakt a zážitok na novej výstave v SNG

„Čo je múzeum umenia? Ako funguje? Je všetko, čo je v múzeu, umením? Prečo je v múzeu aj „zlé” umenie? Má umenie auru, ak áno, kde?” Tieto aj ďalšie otázky skúma najnovšia výstava v Slovenskej národnej galérii Uchovávanie sveta - Rituál múzea v digitálnom veku.

blog

Už pri vstupe do SNG upúta návštevníka v átriu Esterházyho paláca akási archa, ktorá prezentuje rozličné atribúty slovenskej múzejnej kultúry. Symbolicky tak poukazuje na jednu zo základných rolí múzeí a galérií: uchovávanie.

Výstava atraktívnym a interaktívnym spôsobom upriamuje pozornosť aj na ostatné úlohy a činnosti galerijných a múzejných inštitúcií. Kurátorka a riaditeľka Alexandra Kusá vysvetľuje: „Zámerom bolo pripraviť takú výstavu, ktorá poukáže na prácu múzea a kreatívne sa pokúsi využiť digitálne technológie tak, aby sa nestratilo to najdôležitejšie - artefakt a zážitok. Zároveň inscenovaným spôsobom vysvetlí, aké rôzne funkcie plní múzeum, ktoré nie je iba miestom kontemplácie, ale aj nezvyčajným skladom, učebňou a kabinetom poznania.”

 Peter Gáll, SNG / Vizuál: Boris Meluš Jednotlivé miestnosti výstavy majú svoj osobitý charakter. Každá z nich divákovi príťažlivým spôsobom približuje dianie, ktoré sa odohráva počas prípravy výstav, približuje využitie digitalizácie pri uchovávaní, ale aj prezentovaní diel alebo zapája diváka do interakcie so samotným exponátom.

Návštevník si napríklad môže otestovať svoju schopnosť postaviť pevnosť. V inštalácii Ubráň sa Turkovi! má k dispozícii drevené moduly a hrací plán so simuláciou obliehania protitureckých pevností a následných útokov nepriateľských vojsk.

ObrázokV inej miestnosti zas nahliadne do tajomstiev fungovania depozitára, v ďalšej si môže prostredníctvom priestorového ovládača obzrieť zdigitalizované umelecké 3D objekty zo všetkých strán bez toho, aby sa ich fyzicky dotkol, či „listovať” v tabletoch. Impozantné je aj dielo Jána Šicka Pamätník. Jeho laserová projekcia na fosforové plátno spracováva tému Mýtus večnosti vs. aura pominuteľnosti.

 Matka. 1933. SNG, Bratislava Matka s dieťaťom a kvetom. 1937. SNG, Bratislava Zápisník (183/238). 1980. SNG, Bratislava Morena. 1933. SNG, Bratislava

Výstava je prístupná a zrozumiteľná všetkým návštevníkom. Navyše, hneď na prízemí si môžu záujemcovia stiahnuť aplikáciu do smartfónu (prípadne si zariadenie požičať na pokladni aj so slúchadlami) s hlasovým sprievodcom, ktorého narozprával herec Robert Roth. Na výber sú dokonca dva štýly, v ktorých je nahovorený: knihovník (stručný a vážny) a hlas ulice (ukecaný a uvoľnený). Hlasový sprievodca sa automaticky naladí podľa miestnosti, kde sa divák práve nachádza.

ObrázokObrázokObrázokObrázokObrázokObrázok

Výstavný projekt Uchovávanie sveta - Rituál múzea v digitálnom veku dáva pomyselnú bodku za národným projektom Digitálna galéria, ktorý trval necelé štyri roky a počas jeho trvania sa podarilo zdigitalizovať 101 394 zbierkových predmetov z 18 slovenských galérií.

Výstava Uchovávanie sveta - Rituál múzea v digitálnom veku v SNG potrvá do 28. februára 2016.
Vstup na výstavu je voľný. Informácie o sprievodnom programe nájdete tu.