Operné hviezdy Adriana Kučerová a Štefan Kocán ako hostia Opery SND

Najbližšie predstavenie Barbiera zo Sevilly na scéne Opery SND bude výnimočné predovšetkým hviezdnym obsadením, keďže si v nej zaspievajú populárne osobnosti nášho slovenského operného neba – sopranistka Adriana Kučerová a basista Štefan Kocán.

blog

Gioacchino Rossini skomponoval neuveriteľných 39 opier, z ktorých nejedna sa stala ukážkovým príkladom neskorého belcanta v opernej literatúre. Pre svoju náklonnosť k hudbe rakúskych klasikov dostal už v mladosti prezývku „taliansky Mozart“. Ale okrem nevšedného hudobného talentu disponoval majster aj neobyčajným osobným šarmom a zmyslom pre štipľavý humor, ktorý sa pravidelne objavoval nielen v jeho neopakovateľných operných  dielach, ale aj v salónoch talianskej a parížskej smotánky, kde sa veľmi rád pravidelne objavoval.

Jeho najslávnejšou operou Barbiera zo Sevilly bol na sklonku života očarený i  Beethoven, ktorý mu v súkromnej korešpondencii napísal: „Ah, Rossini. Takže vy ste skladateľom Barbiera zo Sevilly. Blahoželám Vám! Táto opera sa bude hrať tak dlho, ako dlho bude talianska opera existovať. Nikdy neskúšajte komponovať nič iné okrem opery buffa, každý iný štýl by bol násilím páchaným na vašej prirodzenosti.“ A Beethoven mal pravdu, lebo Rossiniho Barbier zo Sevilly sa stal obľúbeným repertoárovým kusom operných divadiel na celom svete.

Jednoduchý príbeh je plný komických situácií, kde nechýba ani pravá talianska operná láska končiaca sa happy endom. Manželstvo z rozumu, prestrojenia i sila už spomínanej lásky vťahujú diváka do pravej talianskej buffy s príbehom grófa Almavivu, ktorý prostredníctvom humorných úskokov a vlastnej vynaliezavosti získa srdce milovanej Rosiny. Pritom mu pomáha neodmysliteľný, šikovný životný radca, svetoznámy sevillský barbier Figaro.

Najbližšie predstavenie Barbiera zo Sevilly na scéne SND bude výnimočné predovšetkým hviezdnym obsadením, keďže si v nej zaspievajú populárne osobnosti nášho slovenského operného neba – sopranistka Adriana Kučerová v postave bohatej chovankyne Rosiny, a basista Štefan Kocán, ktorý stvárni postavu intrigána Basilia. Na javisku sa stretnú s mladým ruským tenoristom Antonom Rositským a so stálicami našej prvej scény Alešom Jenisom a Jozefom Bencim.

Pozývame vás na neopakovateľný večer plný operných hviezd, ktorý sa uskutoční už 3. decembra 2015 o 19.00 a tiež 20. decembra 2015 o 19.00 hod. v historickej budove Slovenského národného divadla.

Vstupenky si môžete kúpiť on-line tu:
3.12.2015, 19:00 - Barbier zo Sevilly - Kúpte si vstupenku
20.12.2015, 17:00 - Barbier zo Sevilly - Kúpte si vstupenku