A4 - priestor súčasnej kultúry sa dožíva 14tych narodenín

Vaše obľúbené nezávislé kultúrne centrum vám už  štrnásť rokov prináša aktuálne umenie, ktoré posúva hranice. V piatok 19. januára preto budeme oslavovať. Na túto oslavu sme pozvali zástupcu zo Švajčiarska. Tých čo sa začali tešiť na DJ Bobo však musíme sklamať. Do Áštvorky zavíta švajčiarska elektronická diva, hudobníčka a speváčka Aïsha Devi. 

blog

Aïsha Devi je Švajčiarka, ktorá má korene v Tibete. Vo svojej hudba spája technológie s duchovnom, a potvrdzuje všetky predpoklady, ktoré máte o hudbe čo pochádza z Tibetu.

Aïsha Devi a jej abstraktná klubová hudba je pre tých, ktorí chcú od tanečnej hudby niečo viac, ako len okamžitú zábavu. Je to hudba temná, nekonvenčná a postžánrová. Apokalyptická, bladerunnerovská atmosféra pripomenie úzkosti a schizofréniu. Je to hudba, ktorá odráža dobu ktorú žijeme - rýchlo sa meniacu, kde ľudia hľadajú niečo, čoho by sa mohli zachytiť.

Aïsha Devi ponúka transcendetno a spiritualitu. Na svojich strojoch vytvára tranz a digitálne mantry, ktoré  pripomenú dávnu mytológiu tanečnej hudby, kde klub je chrám, miesto kam sa chodí za spirituálnou obnovou, či prebudením. A hudobník je kňaz, šaman, sprostredkovateľ duchovného zážitku. Takto nejako by dnes mohli znieť Dead Can Dance, keby objavili súčasnú klubovú hudbu.

Práca s hlasom je to, čím vytŕča Aïsha Devi zo súčasnej klubovej hudby, ktorá je väčšinou inštrumentálna. Najprv je anjelsky sladký, aby sa odrazu strmhlavo zrútil do neznáma. Héliový, zrýchlený aj spomalený. Sekundujú mu industriálne rytmy.                 

Možno si ešte spomeniete na dávnejšie vystúpenie Holly Herndon. S Aïsha Devi ich spája aj to, že ich hudba je bezpohlavná. To však neznamená že nemá gule! Je to hudba veľkých miest, kde sa miešajú ľudia z celého sveta, aby sa inšpirovali. A zároveň je v nej aj niečo z mýtického sveta čarodejníc, démonov, snov a duchov.

Aïsha Devi vás prevedie svetom podivnej tanečnej hudby ako disco šerpa. Tí čo sa nechajú viesť, sa možno dostanú až na samotný vrchol. 

Aïsha Devi je pôvodne grafická dizajnérka, a videoprojekcia tak tvorí ďalší stupeň zážitku z jej vystúpenia. 

Ak ste stále nerozhodnutí, spýtajte sa kamarátov, ktorí ju videli na festivale Story v Hranicích na Morave, alebo na iných festivaloch súčasnej hudby. Pravdepodobne vám budú rozprávať niečo o nezabudnuteľnom zážitku.  

Post-klubová, dekonštruovaná, alebo hybridná klubová hudba je globálny fenomén, ktorý dorazil aj k nám. Jeho hlavným hlásateľom je Pjoni a jeho projekt Isama Zing. Minulý rok vydal EP, v ktorej vychádza z dekonštruovaných bítov a samplov grimu, rnb aj africkej tanečnej hudby. Je to tanečná hudba, ktorá sa tiež hlási k aktuálnemu svetovému dianiu. Isama Zing vystúpi pred Aïsha Devi.

Po koncertoch vám do noty zahrá narodeninový DJ Admirall, ktorého môžete poznať aj pod pseudonymom Dj Miletička.