39. ročník festivalu Ekotopfilm sa začne už o týždeň

Zdá sa aj vám svet pokrčený? Príďte sa pozrieť, prečo! 15. októbra sa začne 39. ročník Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm 2012!, ktorý sa venuje téme trvalo udržateľného rozvoja.

blog

Tohtoročný Ekotopfilm svojich návštevníkov opäť poteší ponukou skvelých filmov a zároveň sa pokúsi ľuďom otvoriť oči pri vnímaní súčasného stavu nášho životného prostredia.

Od 15. do 18. októbra si v hoteli Park Inn Danube Hotel v centre Bratislavy budú môcť diváci pozrieť viac ako 60 filmových premiér. Ako je na Ekotopfilme zvykom už od jeho počiatku, na všetky programy je Vstup voľný!

Ľudia majú ešte aj dnes pocit, že nie je dôležité zamýšľať sa nad problémami životného prostredia, ktoré prináša dnešný uponáhľaný svet. Avšak, opak je pravdou! Odpoveď, v akom stave sa nachádza príroda dnes, a aká krásna by mohla byť, môžete nájsť na 39. ročníku filmového festivalu Ekotopfilm. Uvidíte pútavé filmy, ktoré zachytávajú originálne zábery zo sveta vedy, techniky, prírody, Zeme a jej neskrotných živlov.

Jedným z pravidelných prispievateľov ku kvalitnej zmesi filmov na Ekotopfilme je aj známy dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý tento rok potešil festival ďalšími svojimi dvoma najnovšími filmami, a to Príbehy tatranských štítov a Pygmejovia – Deti džungle.

V spojitosti s premietaním spomínaných dokumentov a následnou besedou s Pavlom Barabášom Ekotopfilm organizuje aj VIP premietanie pre známe osobnosti.

Pri drvivej väčšine tohtoročných filmov zatajíte dych a budete mať možnosť zamyslieť sa nad tým, aké katastrofy nás môžu skôr či neskôr postihnúť. Za zmienku stojí najmä film Voices of transition (Hlasy premeny). Film je reakciou na kritickú situáciu v dobe potravinovej neistoty, klimatických zmien a ropného zlomu. Zároveň ponúka pozitívne a konštruktívne riešenia založené na aktivitách farmárov a komunít.

Naša spoločnosť je neustále konfrontovaná s nedostatkom tuhého paliva, ekonomickou nestabilitou, pos­tupujúcimi klimatickými zmenami a hrozba hladomoru visí vo vzduchu. Film bez prikrášľovania vníma súčasnú krízovú situáciu ako pozitívnu výzvu! Predstavuje nám pôsobivú škálu riešení, ktoré sú jednoduché, nízkonákladové a počítajú s dostupnými zdrojmi.

Zaujímavosťou je, že na festivale budú odvysielané premiéry niektorých dokumentárnych filmov ešte skôr, ako sa dostanú do prestížnych televíznych staníc ako National Geografic, Discovery či Animal Planet!

Pre návštevníkov Ekotopfilmu je pripravený aj kvalitný sprievodný program v podobe prezentácií a diskusií so zaujímavými hosťami a tiež súťaže, v rámci ktorých môžu diváci vyhrať atraktívne ceny. Kreatívni návštevníci sa budú môcť zapojiť do veľkej Ekotop súťaže v rôznych kategóriách, ako foto, video, či hudba k filmu.

Víťazi budú ocenení originálnym spôsobom, a to, že výherné video sa bude premietať na budúcoročnom jubilejnom 40. ročníku festivalu Ekotopfilm.

Pozrite si kompletný program Medzinárodného filmového festivalu Ekotopfilm