13. divadelná sezóna DPOH plná noviniek

Divadlo P. O. Hviezdoslava vstupuje do svojej 13. divadelnej sezóny. Od septembra zároveň poskytne svoje priestory Divadlu Aréna, ktorého domovská scéna ide do rekonštrukcie.

blog

Nové i „staronové“ divadelné inscenácie

V septembrovom repertoári DPOH nebude chýbať sedem predstavení, ktoré tvoria projekt Anómia 21. Každá hra odkazuje na jeden smrteľný hriech a predstavenia si môžu diváci pozrieť na troch miestach - na javisku DPOH, v CO kryte DPOH a v Klariskách. Smutno-smiešni zamestnanci obchodného reťazca sa predstavia v hre Experti (2. 9.) silný príbeh o troch nešťastných udalostiach vyrozpráva hra Ecce homo (4. 9.), v CO kryte DPOH je 6. 9. pripravený futuristický príbeh Lenivosť, po ktorom nasleduje silná téma domáceho násilia v hre - Opatruj sa, Júlia! Dramatickú prvotinu Oľgy Feldekovej - komédiu Sto bábik a príbeh Juraja Šebestu Bratislava by Night si môžete pozrieť 17. 9. A záverečné septembrové predstavenie z Anómie bude patriť predstaveniu Cena za závisť (26. 9.), v ktorom hlavné mužské postavy stvárnia tri herečky.

Do divadla sa vracajú aj staršie a veľmi úspešné predstavenia - Perníková dáma (12. 9.) s Judit Bárdos, Zuzanou Fialovou, Dušanom Cinkotom a Zuzanou Vačkovou. Nesmrteľný Ujo Váňa (19. 9.) v podaní Alexandra Bártu rozpovie tragický príbeh o veľkých túžbach a nenaplnených snoch a Zuzana Mauréry v Job Interviews (24. 9.) predstaví divákom cynický a drsný svet zábavného priemyslu.

Hosťujúce divadlá v DPOH

Súčasťou repertoáru DPOH budú aj tento rok hosťujúce inscenácie. Medzi také budú patriť aj divadelné predstavenia pre najmenších. Větrná pohádka (5. 9. o 11.00) z českého Divadla Pavla Šmída porozpráva príbeh detí z veterného mlyna, ktoré sa vydajú hľadať kráľa vetra. V ten istý deň o 14.00 Slovenské marionetové divadlo predstaví komediálnu hru pre malých i veľkých - Gašparko putuje do Turecka. No a tretí príbeh bude v bábkovom prevedení. Johanes Faust z dielne Slovenského marionetového divadla ponúkne humorný, kúzelný, a tak trošku strašidelný príbeh, v ktorom sa Faust dostane až do pekla. Všetky tri divadelné predstavenia sa odohrajú vo Foyer DPOH. 
Štvrté septembrové predstavenie pre deti - Tri prasiatka, na javisku DPOH (15. 9.), je najnavštevovanejším detským predstavením divadla. V réžii Róberta Mankoveckého ožije nesmrteľný príbeh troch prasiatok plný chytľavých pesničiek.

Pozrite si celú ponuku DPOH
Ponuka programu Klarisiek

Divadelné spolupráce

Cieľom DPOH je rozvíjať divadelné spolupráce a prinášať tak návštevníkom stále nové a výnimočné divadelné zážitky. Jedným z takých je určite aj legendárne dielo Oswalda Spenglera - Zánik Západu. V divadelnom predstavení, ktoré vzniklo v spolupráci s AntiTeatrom, už 1. septembra budete môcť vidieť Táňu Pauhofovú, Silviu Svitekovú, Hanu Gallinúvi, Alexandru Lukáčovú a Sáru Polyakovú. Skutočný príbeh bratislavského antikvariátu Steiner, ktorý arizoval známy slovenský spisovateľ Ľudo Ondrejov, si môžu diváci pozrieť 10. septembra v réžii Viery Dubačovej v predstavení s príznačným názvom - Antikvariát. A taktiež v CO kryte je 15. 9. pripravené predstavenie Vytrvalý dážď, ktoré vzniklo v spolupráci s OZ StevArt a porozpráva strhujúci a temný príbeh dvoch slovenských policajtov v drsnom Chicagu.

Divadlo Aréna v DPOH

„Divadlo Aréna si od septembra budete môcť vychutnať v náhradných priestoroch, keďže budova na Viedenskej ceste, v ktorej sme sídlili doteraz, sa bude rekonštruovať. Sme vďační nášmu zriaďovateľovi – Bratislavskému samosprávnemu kraju, že naše predstavenia môžeme hrať nielen na javisku DPOH, ale aj v kostole Klarisky. Pozývam divákov zažiť dve rôzne divadlá na jednom javisku,“ povedal Juraj Kukura, riaditeľ Divadla Aréna.

Prvým septembrovým predstavením Divadla Aréna v DPOH bude inscenácia Biblia v réžii Rastislava Balleka (9. 9. Klarisky), pokračovať bude komédia Bankári (11.9.), Jánošík - príbeh vraha? (13. 9.), 19. 10. uvedie mono drámu Tiso v hlavnej úlohe s Mariánom Labudom a 26. 9. je pripravená predpremiéra a 27. 9. premiéra predstavenia Lazarus v réžii Mariána Amslera.

„Divadlo P. O. Hviezdoslava a Divadlo Aréna spoja svoje dramaturgie v koprodukčnom projekte a vytvoria spoločnú inscenáciu, ktorej premiéra sa uskutoční v druhej polovici sezóny 21/22,“ prezradila vedúca oddelenia manažmentu DPOH Valeria Schulczová.

Pozrite si celú ponuku DPOH
Ponuka programu Klarisiek