výstava

Veronika Rónaiová - Podľa skutočných udalostí

Listujete a máte pocit, že nedržíte v rukách knižku, ale fotoalbum. Niekto, nejaká žena, sa prechádza po príbehu a cvak! Cvak! Cvak! Čokoľvek ju v ňom zaujme, znehybní. Niekedy situáciu a ľudí v nej, inokedy len prostredie, výrez z priestoru, pár vecí. Tak tvorí Veronika Rónaiová.
Táto akcia sa konala v minulosti
Dátum vernisáže:
11.05.2023 18:00, Št

Neilustrovala veľa knižiek. Vlastne táto časť jej umeleckého životopisu vyzerá, akoby ich tvorila len „úchytkom“, v krátkom úseku možno desiatich-dvanástich rokov. 

Ale tie, ktoré vyšli, stojí za to vidieť. Také bestsellery ako Vajce a ja a Mary a ja od Betty MacDonaldovej, pre ktoré vytvorila obálku s pootočenou ženou s červenými vlasmi, ktorej nevidíte do tváre, obracia sa k vám až v knihe, pomaly, aby ste ju spoznali, musíte sa k nej „prečítať“. Aj krehký príbeh Jany Šimulčíkovej Dievča s bocianími nohami z kultovej edície literatúry pre dospievajúce dievčatá Čajka. Čakáte rýchle čiernobiele ťahy – perovky s náznakmi deja, podobné ako ste už videli v iných knihách (veď koľko sa toho dá vtesnať do miniatúrneho formátu) – a namiesto toho dostanete „fotorealitu“: v takom istom autobuse sa predsa vozíte do školy, takú istú kabelku má aj vaša priateľka, aj ten účes sa podobá. Belasý príbeh Harryho Mazera V zajatí snehu, ktorý belaso-čierna ilustrácia rozbíja na detaily, aby potom na celostrane rozvinula pointu – boj o život v nečakanej snehovej kalamite. Odraz diernych štítkov a magnetických pások z čias, keď sa ešte počítače nezmestili do bytu, v detektívnom príbehu Kirsten Holstovej Záhada okolo počítača nielen s nepreberným množstvom technických detailov, ale aj opakujúcich sa momentov. 

Ilustrácie sú tvorené s tichou tvrdohlavosťou, autorka pracuje (a to je pre jej tvorbu charakteristické) s tekutou šablónou, s rezervážou, hmotu dotvára striekacou „pištoľkou“. Na príbehy sa pozerá tak, ako keby používala objektív. A pokojne tak aj pracuje – ako fotografka vlastných predstáv. Nevyberá len „to najlepšie“, premyslene (aby čitateľov a čitateľky udržala v napätí) strieda balast, zdanlivé zbytočnosti a detaily s okamihmi, na ktoré sa čaká. 

Sú to pokojné, pevné maľby a kresby. Tvorené s prísnou disciplínou, skrývajúce veľké gesto. Tak príďte a pozerajte sa s nami! Tie originály ilustrácii a aj tie obrazy z voľnej tvorby stojí za to vidieť. 

Odporúčame

divadlo

Pressburger Fight Club

Po vyhlásení autonómie na jeseň 1938 vrcholí na Slovensku silná vlna antisemitských nálad. Židov nemá kto chrániť, musia sa...Viac
Ne 16.6.2024 / DPOH
odporúčame!
divadlo

Takmer pyšná princezná

1.6.2024 - 2.6.2024 / Dom kultúry Ružinov
odporúčame!
film

Kolaps

Príbeh dystopického filmu sa odohráva v blízkej budúcnosti, ktorú si väčšina z nás nechce a nevie ani predstaviť. Renomovaná...Viac
Cinemax Bory Mall / Cinema City Eurovea / Cinema City Vivo / Cinema City Aupark / Kino Lumière
odporúčame!
film

Mefisto

Ut 30.4.2024 / Kino Lumière
odporúčame!