film

Hostia Večere Pána

Druhý diel Bergmanovej tematickej trilógie o mlčaní Boha prináša podmanivú a znepokojivú meditáciu nad ľudskými obavami a rozličnými podobami viery.

Táto akcia sa konala v minulosti

„Ach, Bože! Prečo si ma opustil?”

V tomto ostro-kritickom zobrazení duchovnej viery je hlavnou postavou smrťou svojej ženy poznačený pastor Tomas (Gunnar Björnstrand), ktorý v malom mestečku mechanicky plní všetky svoje povinnosti vyplývajúce z jeho povolania a poslania. Skupina ľudí na službách božích a pravidelných stretnutiach v miestnom kostole sa však neustále zmenšuje. Tomasov každodenný stereotyp a samotu naruší prosba miestneho rybára (Max von Sydow), aby mu pomohol nájsť východisko zo strachu z jadrového zničenia. Tomas, atakovaný zamilovanou Martou, však bojuje s vlastnými démonmi a s hrôzou zisťuje, že v dôsledku svojej neistoty nedokáže rybárovi poskytnúť žiadnu duchovnú útechu, ani nájsť vykúpenie z bezvýznamnej ľudskej existencie.

Snímka ponúka mrazivý pohľad na ľudské túžby v Bohom opustenom svete, kde intenzívne mlčanie Boha determinuje konanie postáv, zmietajúcich sa vo vlastnom zúfalstve a hriechoch.

Film Hostia Večere Pánovej s nádhernými filmovými obrazmi kameramana Svena Nykvista získal v roku 1963 v kategórii Top Foreign Films cenu NBR americkej organizácie National Board of Review, honorujúcu výrazný hlas individuálneho umelca a podporujúcu slobodu filmového prejavu.

 

Hostia Večere Pána (Nattvardsgästerna), Švédsko, 1963, 80 min.
Réžia:
Ingmar Bergman
Hrajú: Ingrid Thulin,Gunnar Björnstrand, Gunnel Lindblom, Max von Sydow, Allan Edwall

Film je vhodný od 15 rokov.

Film nájdete na Imdb.com

Odporúčame

divadlo

Divadlo SkRAT: Unavená žiadosť

2.5.2024 - 27.5.2024 / A4 - priestor súčasnej kultúry
odporúčame!
iná akcia

Poradenstvo pri rozvode

6.5.2024 - 10.6.2024 / Staromestská knižnica - pobočka Panenská
odporúčame!
divadlo

Nová dráma/New Drama 2024: Melek Ceylan - The Twelfth House

„Nastal čas zabojovať.“ Tieto slová nás vtiahnu do deja hry Dvanásty dom (The Twelft House). Hra s autobiografickým prvkami...Viac
Št 16.5.2024 / Dočasný kultúrny priestor, Rovniankova 2475/5
odporúčame!
divadlo

Kopny! Buchny! Ric!

Hra DPOH v réžii Gejzu Dezorza.Viac
19.5.2024 - 5.6.2024 / DPOH
odporúčame!