kurz / workshop

Škola vína- Somelier junior

Vedieť vybrať vhodné víno, správne ho podávať a vedieť snúbiť s jedlom je dnes súčasťou kultúry. Kurz je určený začínajúcim somelierom, milovníkom vína a všetkým, ktorí chcú byť dokonalým hostiteľom pre svojich hostí alebo chcú vedieť, ako byť sebaistý ako hosť v reštaurácii. Kurz môžete ukončiť skúškou, úspešní absolventi obdržia certifikát Somelier junior od Asociácie somelierov Slovenskej republiky.

 

Táto akcia sa konala v minulosti

Účastníci sa vzdelávajú v témach: 
Profesia someliera, vínna etiketa, vínny lístok, aperitív a digestív,
servis, snúbenie jedla a vína
Senzorické hodnotenie vína
Základy vinohradníctva a vinárstva: pestovanie a najznámejšie odrody viniča hroznorodého, kategorizácia vín, technológia spracovania hrozna, výroba vína, vinohradníctvo a vinárstvo Slovenska
Prednáša: Beáta Vlnková

Termín: 22. – 24. marec 2019 (piatok 17.00 – nedeľa 12.00)
Miesto konania: Paradox Winebistro & Café, Palisády 29/A, Bratislava

Program prednášok a skúšok:
22.3.2019, t.j. piatok 17.00 – 21.00
Somelier a jeho profesia
História a súčasnosť somelierskej profesie 
Úlohy someliera v gastronómii 
Povinnosti a činnosti someliera 
Vínna pivnica, denná enotéka 
Temperovanie jednotlivých druhov vína 
Vínny lístok (obsah, pravidlá zoradenia vína) 
Voda a víno 
Aperitívy a digestívy (vhodné druhy, význam, ponuky) 

Senzorické hodnotenie vína
Základný postup pri hodnotení vína
Nácvik - rozlišovanie základných chutí 
Degustácia 5 vzoriek vína


23.3. 2019, t.j. sobota 9.00 – 17.00 
Vinohradníctvo
Ampelografia 
Základy pestovania viniča 

Technológia vína 
Rozdelenie vín podľa systému O.I.V. 
Základný postup pri výrobe bielych a červených vín 
Výroba ružových vín 
Výroba šumivých vín (metódy výroby, klasifikácia) 
Výroba tokajských vín

Vinohradníctvo a vinárstvo Slovenska
História vinohradníctva a vinárstva na území Slovenska 
Vinohradnícke oblasti a rajóny Slovenskej republiky 
Odrody viniča pestované v SR

Priebežne degustácia 15 vzoriek vína

24.3.2019 t.j nedeľa. 9.00 – 12.00 h 
Praktické cvičenie 
Servis bieleho, červeného a šumivého vína 
Priebežne degustácia 5 vzoriek vína

Písomná skúška: test 30 otázok
Praktická skúška: servis červeného vína

Cena: 190 €
Cena zahŕňa: odborné prednášky, degustácia 25 vzoriek vína, certifikát pre úspešných absolventov skúšky