Šiesty ročník Filmového festivalu inakosti bude v Kine Lumière

Už šiesty ročník Filmového festivalu inakosti (FFi) bude od 25. do 28. októbra v dvoch sálach bratislavského Kina Lumière.

blog

Festival tradične prinesie filmy, ktoré sa zaoberajú témou LGBTI menšiny. Okrem filmových noviniek uvidia diváci aj diela zo zlatého fondu queer kinematografie. Popri množstve zahraničných snímok dostane priestor aj tvorba slovenských filmárov.

V programe diváci nájdu napríklad iránsky film o zakázanej láske dvoch mladých žien Circumstance režisérky Maryam Keshavarz, ktorý zaznamenal úspech na festivaloch po celom svete. Medzi projekciami bude aj srbský film Parade od režiséra Srdjana Dragojeviča, ide o trpkú komédiu o prípravách pochodu Pride v Belehrade.

„Mnoho ľudí stále veľmi skreslene vníma gejov, lesby či transrodových ľudí. Ak prídu na náš festival, mohli by sa viac dozvedieť o pestrosti sveta neheterosexuálov a o hĺbke ich vzťahov,“ komentovala riaditeľka FFi Zita Hosszúová.

Okrem filmov pripravili organizátori aj viacero sprievodných podujatí. Už v stredu 17. 10. si môžu diváci pozrieť inscenáciu Na doraz od divadla NoMantinels v bratislavskom Štúdiu 12. Hra rozpráva o osudoch troch žien, ktoré sa stretnú na psychiatrii. Autor chcel ich príbehmi ukázať, ako mnohým negatívne zasahujú do života rodové stereotypy. Pre držiteľov festivalovej permanentky je vstup zadarmo.

Súčasťou sprievodného programu je aj Noc FFi, ktorá bude v sobotu 27. októbra v KC Dunaj. Odštartuje o 18.00 diskusiou o emancipácii homosexuálov v moderných českých dejinách, neskôr ju vystriedajú filmové projekcie a o polnoci začnú hrať dídžeji queer párty Tepláreň.

Prehliadku teplej kinematografie podporujú patróni festivalu Zuzana Kronerová a Richard Stanke.

„Väčšina spoločnosti vníma, že homosexuál nosí ružové šaty. Gej klišé sú veľmi silné. A to je vec, proti ktorej treba bojovať aj po tých rokoch. Neustále má zaráža, ako hlboko sú v ľuďoch zakorenené predsudky a že akúkoľvek odlišnosť od masy vnímajú ako ohrozenie,“ vysvetlil herec Richard Stanke, prečo podporuje festival.

Záštitu nad festivalom prebral primátor mesta Bratislava Milan Ftáčnik. Predpredaj lístkov na FFi sa začne 10. októbra v Kine Lumière a festivalovom Dejavu bare.