Prvojazdec

Keď hrá pomerne známa kapela na malom koncerte na mieste, kde ju nepoznajú, môže to skončiť veľkým úspechom ale aj kardinálnym prúserom. Byť prvojazdcom je rizikové podnikanie.

blog

Pred pár týždňami, ešte počas tých tropických horúčav, sa konal minifestival s piatimi kapelami v Břeclavi. Tri české a dve slovenské – Zlokot a PPE. Bola to oslava desiateho výročia existencie miestneho café Piksla. Na lúke kúsok od břeclavského zámku.

V café Piksla sa hráva moderná muzika, miestna scéna bola vždy progresívna a teda návštevníci koncertov sú nároční, vedia na čo idú. Tak to bolo aj v tomto prípade. Do toho príšerné teplo, ľudia stiahnutí v tieni, „kvasiaci“ na zemi, prípadne čakajúci v rade v bufete. Odozva na kapely hrajúce poobede bola vlažná. Dokonca aj na známejšie mená (Petr Váša alebo Radium.nfo). Nič moc vyhliadky pre kapelu na dobrý koncert. Tobôž nie Zlokot, ktorý tu nikdy nehral.

Preto prišli oprávnené obavy o ďalšie kolečko sedenia na ďalšiu kapelu a potlesk zo zdvorilosti. Potvrdili sa ? Ani náhodou. Zlokot prekvapil. Postavil celé osadenstvo na nohy hneď prvou skladbou a už ich nepustil sadnúť si. Nadšené reakcie publika, úplný obrat atmosféry a veľký potlesk, ktorý spôsobil, že sa kapela dvakrát vrátila. Po koncerte autogramy na CD-čka a tak.

Zlokot je počuť v Bratislave pomerne často, či už z Rádia_FM alebo na koncertoch. Bol to zvláštny pocit sledovať nadšené reakcie publika niekde, kde ich pravdepodobne nepoznajú.

Riziko prvojazdca sa vyplatilo. Veľký úspech.

Prvojazdec je aj skladba Zlokotu. Na videu je jej záznam z nedávneho koncertu v Štúdiu 5 RTVS, ktorý prinieslo Rádio_FM v rámci projektu Naživo_FM.

Nech sa páči.