Prvá Slovenská tanečná platforma - Tanec zblízka

Štyri organizácie pôsobiace v oblasti súčasného tanca na Slovensku - Asociácia Bratislava v pohybe, Platforma pre súčasný tanec (PlaST), Nu Dance Fest a Divadelný ústav sa spojili a organizujú historicky prvú prezentáciu slovenského súčasného tanca - Slovenskú tanečnú platformu, ktorá vzniká ako bienále a uskutoční sa od 26. do 28. mája online. 
 

blog

Prvé vydanie Slovenskej tanečnej platformy – festivalu showcaseového typu, sa malo pôvodne konať od 26. do 29. novembra 2020 a malo nadväzovať na Festival súčasného tanca Bratislava v pohybe. Vzhľadom na opatrenia súvisiace s pandémiou COVID-19, ktoré vstúpili do platnosti počas októbra sa organizátori rozhodli podujatie presunúť na jar 2021. Napriek pôvodne plánovanej verzii, kedy malo podujatie prebiehať vo viacerých divadelných priestoroch a za prítomnosti zahraničných profesionálov z oblasti tanca, sa nakoniec kvôli pretrvávajúcej nepriaznivej pandemickej situácii uskutoční online.



Z 53 prihlásených diel slovenských tvorcov vybrala dramaturgická rada do hlavného programu 11. O tom, kto dostane možnosť predstaviť sa zahraničným promotérom a slovenskému publiku rozhodovali - Miroslava Kovářová, umelecká riaditeľka festivalu Bratislava v pohybe, Monika Čertezni, tanečnica a vedecká pracovníčka Divadelného ústavu, Honza Malík, dramaturg festivalu Nu Dance Fest, tanečník a producent z Českej republiky, Zuzana Hájková, choreografka a umelecká riaditeľka Divadla Štúdio tanca v Banskej Bystrici a Katarína K. Cvečková, divadelná a tanečná kritička.

Účasť na Platforme je možnosťou predstaviť sa pred profesionálnym publikom, ktoré rozhoduje o pozvaní inscenácie na zahraničné i domáce festivaly a tiež možnosťou nadviazať medzinárodné spolupráce pre potreby budúcich rezidencií a koprodukcií. Model prehliadky je v zahraničí zaužívaným spôsobom ako diskutovať o aktuálnej domácej tvorbe a zviditeľniť a etablovať ju na medzinárodnej úrovni.  
 
Platforma prostredníctvom streamov predstaví rôznorodosť prístupov umelcov – koncepčnú a generačnú pestrosť od choreografov a choreografiek už etablovaných v zahraničí po komorné diela mladších tvorcov pôsobiacich na Slovensku projektovo. Okrem hlavného programu počas troch dní ponúkne aj sprievodné podujatia: rozhovory s tvorcami predstavení a panelovú diskusiu, ktoré predstavia slovenskú súčasnú tanečnú scénu. Streamované záznamy predstavení budú sprístupnené aj pre verejnosť – diváci si budú môcť zakúpiť vstupenky priamo na webovej stránke podujatia.

Inscenácie vybraté do programu Slovenskej tanečnej platformy 2021 budú prezentované na stránke danceplatform.sk