Projekt 100 v rekordnom počte kín

19. ročník najväčšej putovnej prehliadky filmov na Slovensku PROJEKT 100 – 2013, ktorý sa začne 5. septembra v Bratislave poputuje tento rok až do šesťdesiatich kín vo všetkých kútoch Slovenska.

blog

Je to doteraz historicky najvyšší počet kín, ktoré sa do prehliadky zapojili. Projekt 100 v Bratislave slávnostne otvorí slovenská premiéra nového hraného filmu Zázrak režiséra Juraja Lehotského, oceneného na MFF Karlove Vary.

Projekt 100 prinesie do filmových klubov a kín od Bratislavy až po Sninu desať celovečerných filmov z histórie i súčasnosti svetovej kinematografie, dve slovenské krátkometrážne diela a trinásty Projekt 100 Špeciál.

Najväčšia putovná prehliadka filmov s tradíciou konania už od roku 1995 sa tento rok rozširuje o ďalšie kiná, ktoré uvedú výber, alebo všetky tituly z tohtoročnej dramaturgie. Oproti minulému roku ich pribudlo 16 – zapojili sa regionálne jednosálové kiná, filmové kluby, ale i minimplexy. V histórii prehliadky ide o doteraz najvyšší počet kín, ktoré uvedú program PROJEKT-u 100.

Projekt 100 každý rok predstavuje divákom po celom Slovensku selekciu zásadných diel z histórie i súčasnosti svetovej kinematografie. Tento rok pôjde už o devätnásty reprezentatívny výber filmových skvostov a prehliadka opäť uvedie kinematografickú špičku z celého sveta.

Okrem počtu kín bude však výnimočný aj počet slovenských titulov zaradených do prehliadky. PROJEKT 100 uvedie až tri domáce diela. Okrem filmu Zázrak sa k divákom v šesťdesiatich filmových kluboch, artkinách, ale aj miniplexoch po celom Slovensku ako predfilmy celovečerných diel dostanú aj dva nové slovenské krátkometrážne filmy. PROJEKT 100 uvedie pod svojou značkou Sneh Ivany Šebestovej a Mesiac Ondreja Rudavského.

Opätovné uvedenia filmových klasík ako Vtedy na západe Sergia Leoneho, :Big Lebowski Joela Coena, Sunset Boulevard Billyho Wildera a :Hirošima, moja láska Alaina Resnaisa bude pre slovenské kiná a ich divákov udalosťou.

Súčasnú svetovú kinematografiu bude reprezentovať šesť z najzaujímavejších diel z rokov 2012/2013. Do kín príde jeden z najočakávanejších filmov tohto roka – Pena dní francúzskeho režiséra Michela Gondryho. Do výberu je zaradená aj španielsko-francúzska nemá, čiernobiela snímka, ktorá získala desať španielskych národných cien Goya – Snehulienka: Iný príbeh Pabla Bergera.

V tohtoročnom programe bude i zástupca ázijskej kinematografie – najnovší film juhokórejského režiséra Kim Ki Duka Pieta, ktorý si z MFF Benátky odniesol Zlatého leva, ale aj druhý celovečerný film sľubnej austrálskej režisérky Cate Shortland Lore.

Projekt 100 prinesie aj snímku jedného z najzaujímavejších súčasných mexických režisérov Post tenebras lux Carlosa Reygadasa. Z minuloročného MFF Cannes si odniesla Cenu za réžiu.

Oproti minulým ročníkom sa zmení aj plán premiérových uvedení jednotlivých titulov. Neprídu do kín naraz, v deň otvorenia prehliadky, ale budú uvádzané postupne v priebehu mesiacov september a október.

V januári sa diváci dočkajú aj trinásteho, exkluzívneho titulu Projekt 100 – Špeciál. ASFK sa podarilo pre slovenské kiná získať najnovšiu a s veľkým očakávaním spojenú snímku dánskeho režiséra Larsa von Triera Nymfomanka!, ktorá ešte nemala ani svetovú premiéru. Je naplánovaná na 25. december a ešte „za horúca“ ju už od 9. januára uvidia aj diváci na Slovensku!