Prehliadka petržalských vojenských bunkrov

Občianske združenie Múzeum Petržalského opevnenia vás pozýva od 23.11. do 21.12.2012 každý piatok na večernú prehliadku s lampášom do Československého opevnenia v Bunkri B-S 4 Lány.

blog

Bunker sa nachádza pri záchytnom parkovisku 200 m pred hraničným priechodom Berg smer Rakúsko.

Prehliadku si môžete vychutnať každý piatokdo 21.12.2012 od 18:00 do 23:00 po tme iba s petrolejovou­ lamou.

Objekty česko-slovenského stáleho opevnenia B-S 1 až 4 nachádzajúce sa v Pečnianskom lese pri hraniciach s Rakúskom boli stavané od jesene 1936 do jari 1937 firmou Ing. Rudolf Frič z Bratislavy. Tieto objekty, ako aj celý bratislavský úsek, boli dokončené do finálnej podoby vrátane kompletnej výzbroje a výstroje. Na rozdiel od iných objektov čs. opevnenia, ktoré boli po vojne devastované ako národným podnikom Kovošrot tak aj civilným obyvateľstvom, boli objekty úsekov Bratislava a Južná Morava reaktivované a využívané armádou až do konca 90. rokov, kedy boli postupne opustené a ponechané napospas osudu.

Títo betónoví obri nie sú len historicko-technickými pamiatkami, ale aj symbolom sily, odvahy a zrady jedného slávneho národa. Symbolom minulosti, na ktorú treba pamätať a chrániť si ju, pretože národ, ktorý nepozná svoju históriu, je odsúdený ju prežiť znovu.

Viac info o objekte nájdete na stránke občianskeho združenia Múzeum Petržalského opevnenia