Nový slovenský dokument Grécko

Ako skutočne zasiahla ekonomická kríza Grécko? A ako sa v ňom žije obyčajným ľuďom na pokraji bankrotu?

blog

Divákom sa v televíznej premiére predstaví film Grécko 5. septembra o 20 h. na Dvojke Slovenskej televízie.

V repríze sa odvysiela 6. septembra o 13.20 h.

Dokument zobrazuje krajinu, v ktorej ešte prednedávnom pojem bezdomovec nepoznali, ale teraz majú ľudí bez prístrešku plné ulice.

Slovenskí filmári sa vybrali do Grécka v čase, keď jeho ekonomická kríza spôsobila pád vlády Ivety Radičovej. A grécka realita sa začala dotýkať aj Slovákov.

„Gréci sú veľmi lenivý národ. Ja mám doma hladné krky a svoj chlieb mám darovať Grékom? To nemá logiku,“ hovorí v úvode snímky bratislavská taxikárka, ktorá dokumentaristov vezie na letisko.

„Tie kraviny, čo hovoria hlupáci z iných krajín, že Gréci sú leniví, to nie je pravda!“ oponuje aténsky taxikár, ktorý zas dokumentaristov vezie z letiska.

Sú teda Gréci leniví a preto klesli na ekonomické dno? Dvojica mladých filmárov sa vybrala do „kolísky demokracie“, aby si overila, či je pravdou všetko, čo sa o gréckej kríze nahovorilo v médiách.

Aby čo najviac prenikli medzi domácich, ubytovali sa prostredníctvom couchsurfingu u ľudí, ktorí zadarmo ponúkajú možnosť prespať v ich príbytku. Svoj pohľad na Grécko si overujú z pozície hostí vítaných v domovskej komunite hostiteľa, s ktorým zdieľajú izbu, priateľov, národné jedlá, voľný čas, názory na politickú a spoločenskú situáciu.

Filmári Bučkovci sa ubytovali u Eleny. Je vyštudovaná matematička, ale pracuje v pizzerii ako pekárka. Jej piateľ Efthimos je zase vyštudovaný učiteľ, ktorý o práci učiteľa sníval odjakživa, ale pracuje v pizzerii ako poslíček. A obaja sú radi, že majú aspoň túto prácu. Pretože Elenin spolubývajúci, Kosta, je archeológ a je nezamestnaný, živia ho súrodenci. Majka, Slovenska žijúca v Aténach, zas hovorí, že sú dni, keď do ich reštaurácie príde len jeden zákazník.

„Našim zámerom nie je ponúknuť len ďalší cestopis, ale skrze dvojicu filmárov vtipnou a provokatívnou formou hľadať odpovede na otázky, čo si myslí o súčasnej situácii v Grécku predavač hotdogov, taxikár, účtovník alebo učiteľ. Využiť moment prekvapenia a vzájomného napätia pri spoznávaní medzi hostiteľom a našimi couchsurfermi,“ vysvetľujú autori námetu série Svet z gauča Alexandra Ševčíková a Peter Kerekes.

Snímka tak zachytáva každodennú realitu obyčajných Grékov, rozhovory s domácimi, ktorí vysvetľujú, kto a čo môže za pád ich krajiny. Slovenským divákom sa prostredníctvom nového dokumentárneho filmu naskytne nový pohľad na život Grécku.

Snímku Grécko si budú môcť 22. septembra od 20 h. do 22 h. pozrieť aj návštevníci Medzinárodného festivalu Divadelná Nitra v rámci sekcie film.sk.doc na Pešej zóne v Nitre.

Pripravovaná séria Svet z gauča chce zaostriť aj na ďalšie európske krajiny ako napríklad Škótsko, Francúzsko, Chorvátsko, Albánsko, Fínsko, Turecko, Maďarsko či Taliansko – na krajiny, v ktorých politika Európskej únie teraz výrazne mení životy ľudí. „Máme ambíciu ukázať alternatívnu mapu k známym európskym krajinám, priniesť esenciu krajiny, bez klasických klišé a stereotypov prezentovaných v cestovateľských bedekrech,“ dodávajú tvorcovia.

CouchSurfing je medzinárodná nezisková organizácia, spájajúca cestujúcich s miestnymi obyvateľmi vo vyše 230 krajinách na celom svete. Prostredníctvom komunikačnej siete dostáva každý cestovateľ možnosť zdieľať domov zadarmo s domácimi, zapojenými do projektu. V súčasnosti je už takmer milión ľudí členmi siete, ktorá podporuje lacnejšie a dostupnejšie cestovanie, ale najmä vytváranie nových priateľstiev a šírenie multikultúrnej tolerancie.