Nostalgia - výstava fotografií (projekt mladých urbanistov v Rajke)

Mimovládna organizácia Onorthodox (tackling urban issues) Vám predstavuje výstavu „Nostalgia“. Cieľom projektu bolo odhaliť takmer zabudnutú minulosť oblasti Trojmedzia Slovenska, Rakúska a Maďarska.

blog

V súvislosti s CULBURB – cultural* acupuncturetre­atmentfor*subur­bs, organizovaný Centrom pre stredoeurópsku architektúru v Prahe (CCEA), Vám mimovládna organizácia 'Onorthodox, tackling urban issues, predstavuje výstavu „Nostalgia“.

S prístupom „zdola nahor“ v kombinácii s aktívnou účasťou bol Onorthodox vybraný na realizáciu projektu v oblasti Trojmedzia Slovenska, Rakúska a Maďarska.

Kým je táto oblasť do značnej miery ovplyvnená suburbanizáciou, cieľom tímu Onorthodox bolo odhaliť takmer zabudnutú minulosť tejto oblasti a zvýšenie povedomia jej občanov a miestnych orgánov.

Suburbanizácia pomaly ale isto rozmazáva hranice krajín a oslabuje sociálne väzby. Tento proces zaujal tím mladých urbanistov z Onorthodox-u hľadať existujúce medziľudské vzťahy v tejto zemepisnej oblasti. Aké sú ich spoločné korene a ako ich môžme ukázať pomocou príbehov z minulosti?

Onorthodox sa rozhodol dať slovo tým najskúsenejším. Asi 75 starších účastníkov porozprávalo svoje príbehy prostredníctvom fotografií zo starých čias.

Je na čase spojiť všetok vyzbieraný materiál a predstaviť ho trom susedným dedinám, ich obyvateľom a návštevníkom.Všetky tieto jednotlivé zdieľané kúsky minulosti sa spoja a odkryjú kolektívnu pamäť.

Slávnostné otvorenie – piatok 7. septembra o 15:00 (Rajka)

Pozývame všetkých obyvateľov Rusoviec (SK), Deutsch Jahndorfu (AT), Rajky (HU) a všetkých zainteresovaných, aby využili jedinečnú šancu vrátiť sa do minulosti a spoznať budúcnosť cez Nostalgiu!

Pri slávnostnom otvorení Vás čakáme s hudbou, občerstvením (teplé jedlá a zákusky pečené dôchodcami z všetkých troch obcí) a dobrou náladou!

Info

Miesto konania: Szent István u. 18, Rajka (Maďarsko) – pozrite si mapu

  • Výstava potrvá do nedele 9. septembra.

V sobotu a nedeľu je výstava otvorená medzi 12:00 – 18:00.