Návrat Visage ?

Pravidelne aspoň raz do roka sa niektorá zo slávnych kapiel osemdesiatych rokov pokúsi o comeback. Tentoraz a teraz to skúša jedna z tých najzásadnejších – Visage.

blog

Nad fotkami popových (aj menej popových) kapiel z 80ies sa dnes väčšina ľudí chytá za hlavu. Účesy, oblečenie a vôbec celý zjav je z dnešného pohľadu veľmi divná a pravdepodobne uzavretá kapitola. Rovnako väčšina hudby. Zvuk je čosi úplne iné. Nástup cenovo dostupných analógových syntetizátorov a samplerov priniesol začiatkom 80ies mnoho nových štýlov (new romantics, synth-pop, EBM …) a úplne novú vlnu elektronického zvuku, ktorá sa v retro vlnách objavuje dodnes.

Popri kapelách ako Kraftwerk či Depeche Mode, ktoré fungujú bez prestávky, bolo v 80ies mnoho veľmi známych skupín, ktoré neboli „one-hit-wonder“, nahrali niekoľko albumov a rozpadli sa. Veľa z nich sa pokúsilo v posledných rokoch o comeback. Väčšinou neúspešne.

Takéto pokusy majú svoju logiku. Jednak tie kapely celkom určite hrávali rady a plnohodnotný návrat na scénu by bol pre nich veľkou satisfakciou aj egomasážou. Je za tým aj kalkul – ich vtedajší fanúšikovia sú dnes na vrchole produktívneho obdobia, určite si radi kúpia lístok na koncert, vrátia sa odtiaľ so širokým úsmevom, zimomriavkami po chrbte a novým albumom v ruke.

Minulý rok to skúsili Ultravox s albumom Brilliant a sériou koncertov (najbližší bol vo Viedni), na ktorých stavili na istotu a vo veľmi dobrej forme zahrali nové aj staršie veci so svojim typickým soundom. O rok predtým sa o to v podobnom duchu pokúsili The Human League. Hoci oba comebacky sa zdali byť čisto britskou záležitosťou, návštevnosť ich koncertov v európskych mestách bola veľmi vysoká.

Za zmienku tiež stojí charizmatický Bryan Ferry, ktorý sa opakovane objavoval na scéne a dnes je jeden z autorov hudby k filmu Veľký Gatsby, ktorý práve beží v kinách.

Britská hudobná televízna stanica VH-1 v roku 2004 dokonca na comebackoch z 80ies postavila sériu Bands reunited, ktorá sa v 20 epizódach pokúsila dať dohromady rozpadnuté kapely a vyvolať ich comeback. Väčšinu epizód nájdete na youtube.

Skupina Visage, takmer výhradne sa točiaca okolo frontmana Stevea Strengea, je najnovším pokusom. V polovici mája teasovali nový album Hearts and Knives na svojej facebook stránke minútovými ukážkami z jednotlivých skladieb. Všetky nájdete aj na ich soundcloud profile.

Visage bola prvá skupina z new romantics scény, ktorá vznikla v londýnskom klube Blitz so svetovým hitom Fade to Grey (1982). Odštartovala celú vlnu ďalších veľmi úspešných debutov. Vo svojej dobe vydali tri albumy. Single z nich bodovali v rebríčkoch, mali typický Visage sound a boli predmetom miestami až nezdravého uctievania. Kapela sa rozpadla po troch rokoch.

Steve Strange padol do závislosti na drogách, z ktorej sa veľmi dlho dostával. Ale podarilo sa a postupne sa začal objavovať znovu s niekoľkými spoluprácami, remixami a ako DJ v londýnskych kluboch. V poslednej dobe poskladal kapelu, v ktorej je pôvodný člen Steve Barnacle na basgitare a Robin Simon (exgitarista Ultravox, v začiatkoch). Nový album Hearts and Knives je oveľa viac mainstreamový ako spomínané comebacky a veľmi postráda Visage DNA. Na druhej strane je ale nahratý výhradne na hardwarových syntetizátoroch (instrument list v newsoch z 8.5.), použitá je bezpražcová basgitara a je to počuť. Ostatne urobte si názor sami. Samotný Steve Strange vyzerá hrozne ale podstatná je hudba, uvidíme ako sa chytí album a či sa objaví v blízkosti na turné.

Časopis Živel dal pri novinke o novom Visage provokatívnu otázku, či sa blíži ďalšia vlna revivalu New New Romance. Naša odpoveď : radšej nie.

Do pozornosti dávame tri videá pod textom. To prvé je krátky teaser na nový album. Druhé je Synth Britannia, vynikajúci dokument z produkcie BBC mapujúci scénu, z ktorej Visage vyšli. Je zameraný takmer výhradne na hudbu. Tretie video The Blitz Kids Documentary je dokument o dianí v klube Blitz, z ktorého celá new romantics vlna vyšla. Je pomerne drsný a spoľahlivo likviduje prípadné ilúzie, Hardcore 80ies fanúšikovia prosím opatrne.