Maďarsko na Bibliotéke + sprievodný program

V poradí 27. ročník medzinárodného knižného veľtrhu Bibliotéka, ktorý sa uskutoční v dňoch 7. – 10. novembra 2019 v bratislavskej Inchebe, prináša zásadnú novinku. Veľtrh bude mať vôbec po prvýkrát vo svojej histórii čestného hosťa – Maďarsko.
blog

Čestný hosť Maďarsko pre návštevníkov prinesie množstvo kvalitnej literatúry a sprievodných podujatí navyše: zaujímavé prezentácie súčasnej maďarskej prózy a poézie, filmové projekcie (O tele a duši a Súmrak v kine Lumière), divadelné predstavenia (Bez života v Divadle GUnaGU a Pionierske srdce v Divadle Malá scéna STU), diskusie o pripravovaných literárnych počinoch a stretnutia s významnými autormi.

Medzi osobnosťami maďarskej literatúry na Bibliotéke nebude chýbať napríklad György Dragomán, jeden z najvýznamnejších súčasných maďarských autorov, ktorého román Biely kráľ sa stal medzinárodným bestsellerom a bol preložený do takmer 30 jazykov. Hosťom Bibliotéky bude spoločne so svojou manželkou, autorkou poézie a prózy Annou Szabó T. Návštevníci sa môžu tešiť aj na Gábora Zoltána – autora románu Orgia, odhaľujúceho doteraz neznámu tvár fašizmu, alebo na Istvána Kerékgyártóa, ktorý je okrem iného scenáristom slovenského filmu Casino.sk.

Pri príležitosti čestného hosťovania ponúkne Maďarsko slovenským čitateľom aj viac ako 20 kníh maďarských autorov, ktoré pri tejto príležitosti vyšli v slovenskom preklade. Diela reprezentujú rôzne žánre – poéziu, prózu, drámu i detskú literatúru, vďaka čomu si na svoje príde každý milovník kvalitnej literatúry.

Okrem sprievodných programov na Bibliotéke potešia záujemcov aj podujatia v širšom centre Bratislavy. Najunikátnejším z týchto programov bude koncert skupiny Rájátszás, ktorej členovia patria medzi najvýznamnejších súčasných maďarských hudobníkov a autorov. Skvelými slovenskými hosťami koncertu bude herec Robert Roth a hudobník-básnik Vlado Janček.

Predpredaj vstupeniek na predstavenie Pionírszív (Pionierske srdce) 9. novembra v divadle Malá scéna STU
Predpredaj vstupeniek na predstavenie Bez života 9. novembra v divadle GUnaGU
Predpredaj vstupeniek na koncert Rájátszás 10. novembra v klube MMC
Premietanie filmu Testről és lélekről (O tele a duši) 7. novembra v rámci festivalu Be2Can
Premietanie filmu Napszállta (Súmrak):  9. novembra v rámci festivalu Be2Can

Pozrite si kompletnú ponuku Bibliotéky.

Rájátszás                                                 Pionírszív                                                György Dragomán & Anna Szabó T.