Knižné tipy pod stromček

Kniha je vždy skvelý darček, ktorý poteší. Ktorú však vybrať? Prinášame vám zopár tipov od Martiny Šátekovej z kníkupectva Ex Libris SNG, kde nájdete veľmi pestrý a kvalitný výber kníh, ale aj časopisov a rôznych darčekových predmetov.

blog

Kniha je vždy skvelý darček, ktorý poteší. Ktorú však vybrať? Prinášame vám zopár tipov od Martiny Šátekovej z kníkupectva Ex Libris SNG, kde nájdete veľmi pestrý a kvalitný výber kníh, ale aj časopisov a rôznych darčekových predmetov.

Rozviazané jazyky - Jozef Tancer

Slovart 2016

Skvelá novinka, ktorá poteší všetkých Bratislavčanov. Dvadsať rozhovorov s nimi predstavuje prierez pestrým jazykovým, etnickým a náboženským prostredím mesta. Nemci, Maďari, Slováci, Židia alebo jednoducho starí Prešporáci či Bratislavčania. Aké jazyky používali bratislavské rodiny v domácnosti? Ako komunikovali obyvatelia mesta na verejnosti? Aké jazyky sa učili bratislavské deti v škole, v jazykových kurzoch či u súkromných učiteľov? Krásna kniha plná zaujímavostí, ktoré by sme mali vedieť i my - obyvatelia dnešnej Bratislavy.

 

 

 

Konvália - Denisa Fulmeková

Slovart 2016

V Slovenskej národnej galérii momentálne prebieha až do februára veľmi silná a zaujímavým materiálom nabitá výstava o umení a propagande počas Slovenského štátu. Toto obdobie bolo plné rôznych komplikovaných ľudských príbehov. Kniha Konvália je o židovskom dievčati Vali Reiszovej, ktorá sa počas holokaustu stala matkou dieťaťa františkánskeho mnícha a slovenského básnika Rudolfa Dilonga. Skutočné príbehy ľudí z tohto obdobia rezonujú v nás niekedy viac ako fakty z učebníc!

 

 

 


 

Průvodce neklidným územím
Příběhy českého výtvarného umění (1900–2015)

Ondřej Horák, Jiří Franta & David Böhm

Labyrint 2016

Krásna výpravná publikácia, ktorá jedinečne kombinuje text Ondřeja Horáka a ilustráciu i komiks mojich obľúbených výtvarníkov Jiřího Frantu a Davida Böhma. Kniha prináša odpovede na rôzne otázky : Ktorý český výtvarník prišiel počas vojny o ruku a napriek tomu sa stal svetoznámym fotografom? Kto z českých výtvarníkov inšpiroval japonského režiséra k natočeniu Godzilly? Či ktorý grafik zmení spôsob telefonovania v Amerike? Touto knihou môžete listovať donekonečna a dozviete sa veľa zaujímavých vecí o českom umení. Bravó!

 

Zažmúr očká

Tomáš Janovic
Ilustrácie: Mária Neradová

Buvik 2016

Janovica máme radi! Mnohým sa nám vynárajú jeho veršíky i po rokoch z hĺbokej pamäti. A teraz sa z nových môžu tešiť i vaše deti. Hravé rýmovačky a riekanky s typickým autorovým humorom. Doplnené krásnymi farebnými ilustráciami Márie Neradovej, ktoré deti tiež ocenia. Budú chcieť touto knihou listovať znova a znova. Čítať, počúvať, pamätať si a po rokoch sa k nej opäť radi vracať.

 

Sen × skutočnosť | Umenie & propaganda 1939 – 1945

Autori: Katarína Bajcurová, Petra Hanáková, Bohunka Koklesová, Alexandra Kusá, Aurel Hrabušický, Miroslav Hrdina, Maroš Schmidt, Jana Švantnerová
Dizajn: Boris Meluš

Slovenská národná galéria 2016

Katalóg k výstave Sen × skutočnosť | Umenie & propaganda 1939 – 1945, ktorá mapuje premeny podôb a funkcií umenia, vizuálnej kultúry a  propagandy v rokoch existencie slovenského štátu (1939 – 1945). Ukazuje paradoxy fungovania výtvarného umenia v doteraz viac či menej tabuizovaných kontextoch, ideologické a sociokultúrne väzby, závislosť i ne-závislosť umenia od vtedajšej spoločnosti. Predstavuje problematiku v celej žánrovej šírke, cez artefakty maliarstva, sochárstva, kresby i  grafiky, fotografie a filmu, úžitkového umenia i dizajnu.


Žena moja drahá. P. O. Hviezdoslav manželke Ilone - Jana Juráňová (zost.)

Slovart

Zostavovateľkou knihy a autorkou sprievodných textov je spisovateľka Jana Juráňová, ktorá sa vzťahu Pavla a Ilony Országhovcov venovala v románe Žila som s Hviezdoslavom (2008). Tentoraz sa však vrátila do archívov, aby sa na tento vzťah pozrela inými očami, nie ako prozaička. Kniha ponúka okrem kompletnej zachovanej korešpondencie P. O. Hviezdoslava svojej celoživotnej láske aj bohatý doplnkový materiál a vyniká grafickým spracovaním.

 

 

Jabloň v zime | Listy Eve Rosenbaumovej - Ursiny Dežo

Artforum

Listy Eve Deža Ursinyho zahrnujú časové obdobie rokov 1971 – 1973. Sú v prvom rade listami milostnej žiadostivosti a túžby. Zapĺňajú prázdny priestor po telesnej neprítomnosti, ktorý zapĺňajú rozhovory a správy o stave mysle Deža Ursinyho a o svete generácie, vstupujúcej do slobodného sveta hudby, filmu, literatúry, divadla, ktorý sa práve menil na zglajchšaltovaný svet reálneho socializmu. Na začiatku sedemdesiatych rokov sa lámali nádeje a očakávania vkladané do roka 1968, charaktery a priateľstvá, čas života si podával ruku s časom smrti. O tom všetkom, o láske, nádejách a túžbach, zápasoch, porážkach a prehrách, sklamaniach a stroskotaniach sú listy Deža Ursinyho Eve Rosenbaumovej, ktoré sa k nám vracajú ako znovunájdené živé stopy strateného času.

 

 

Všetky tituly nájdete v kníhkupectve Ex Libris SNG v Ezterházyho paláci na Nám. Ľudovíta Štúra, kde vám ochotne poradia skúsení kníhkupci.